2024 április 18

Azt ígérjük jobb lesz a gazdaságpolitikánk

A nemzetközi hitelezőknek szeptember 19-én elküldött javaslatban szerepel a gazdaság fehérítése, a hatékonyabb adóbeszedés, az EU-s projektek finanszírozásának felülvizsgálata, a célzottabb szociális támogatási rendszer, a hatékonyabb áfa-szabályozás és hatékonyabb bérszabályozás a közszférában, illetve a társadalombiztosítási befizetések hatékonyságának felülvizsgálata – ismertette.

A miniszter leszögezte: a kormány rögzített néhány pontot, amelyben nem kíván hátrálni. Így nyugdíjcsökkentés, bércsökkentés, illetve, egyes, célzott szociális juttatások csökkentése nem jöhet szóba – tette hozzá.

Ugyanakkor egy lehetséges, konkrét intézkedésnek nevezte a járulékplafon bevezetését.

A bankszektorra vonatkozóan Varga Mihály kijelentette: csak olyan megállapodásra, tárgyalásokra törekszik a kormány, ami az eddig vitt gazdaságpolitikájához illeszkedik. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a kormány folyamatosan egyeztet a bankszövetséggel.

A tömegközlekedéssel kapcsolatos esetleges változásokra utalva Varga Mihály elmondta: kedvezmények megvonására, vagy a kedvezmények felülvizsgálatára nem készül a kormány. Hozzátette: a valutaalap az állami támogatási rendszer átalakítását kérte, azaz hatékonyságnövelést, hogy a szolgáltatás szintjét fenntartva kevesebb állami ráfordításból működjenek a közlekedési vállalatok.

Varga Mihály a bizottsági beszámolójában azt is elmondta, hogy nehezen elképzelhető, hogy a kormány jelenlegi makrogazdasági előrejelzésével fogadják el a jövő évi költségvetést. Mint mondta, az IMF a kormány 1,6 százalékos prognózisánál valamivel gyengébb, 1 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövőre.

A tárgyalódelegáció vezetője leszögezte ugyanakkor, hogy a kormánynak tartania kell az idei, és a jövő évre vonatkozó, 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiánycélt. Elmondta: jelenleg 300-350 milliárd forintos eltérés van a nemzetközi hitelezőknek és a magyar kormánynak a jövő évi hiányra vonatkozó becslései között.

Kijelentette: az Európai Unió éppen most ősszel vizsgálja felül a túlzottdeficit-eljárásokat. „Nyilvánvalóan nem lehet Magyarország célja, hogy uniós támogatásoktól essen el” – fogalmazott a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a kormány mindenképp megvárja-e egy hitelmegállapodás megkötését a jövő évi költségvetés végszavazásával, Varga Mihály elmondta: ha a megállapodás nem születik meg decemberre, akkor a kormánynak le kell zárnia a 2013-as költségvetést.

A miniszter szerint a kormány és a Fidesz-frakció egységes abban, hogy folytatni kell a tárgyalásokat és, hogy jó megállapodást kell kötni. „Arra törekszünk, hogy egy olyan megállapodást kössünk, amely annak a célnak felel meg, hogy biztonsági háló legyen az ország mögött” – fogalmazott.

A miniszter a bizottság előtt emlékeztetett: a nemzetközi hitelezők júliusi látogatásukkor, illetve az azt követő levelekben több intézkedést javasoltak, többek között a pénzügyi tranzakciós illeték jegybanki hatályának törlését, az adóhatékonyság és az adómorál javítását, illetve az egykulcsos adórendszer felülvizsgálat.

Javasolták továbbá a közszféra méretének csökkentését, a célzottabb és hatékonyabb szociális juttatási rendszert, a bankadó eltörlését, illetve a bankmentést szolgáló szabályozás pontosítását, a helyi önkormányzatok kiadásainak csökkentését, illetve az ottani bevételbeszedés erősítését, a jövedelmek korlátozásának lehetőségét, illetve az önkormányzati tulajdonú közlekedési vállalatok állami támogatásának felülvizsgálatát – tette hozzá.