2024 július 25

Az elszámolás napjára még várni kell

A Fed döntés bejelentését követően az amerikai deviza az euróval szemben az 1,3368-as szintről szinte percek alatt 1,3478 dollárra ugrott, majd csütörtök hajnalig már mérsékeltebb ütemben 1,353 dollárig folyt tovább a menetelés. Az addig toporgó, lecsorgás felé hajló tőzsdeindexek kilőttek, a DJIA 15 487 pontról szinte azonnal 15 624,41 pontra pattant, s zárásig 15 676,94 pontra ért, amely az előző naphoz képest 0,95 százalékos pluszt jelent. Hasonlóan reagált a többi mutató is: az S&P500 1,25, a Nasdaq Composite 1,02 százalékos emelkedéssel zárt az előző naphoz képest.

Meglódultak az egyéb piacok is. Az aranyár 5 perc alatt 40 dollárral lépett, majd a következő néhány órában további 19 dollárt szedett fel, a decemberi határidő unciánként 1365 dollárig szalad, a nap összességében 4 százalékos emelkedést hozott.

Egyértelmű jelekre van szükség

A piaci mozgások megfelelően érzékeltetik a meglepetés erejét. A befektetők többsége (a neves elemzőházak szinte kivétel nélkül) gyakorlatilag készpénznek vette a lassítás megkezdését, első lépésként a havi 85 milliárdos program 10-15 milliárdos mérséklésére számítva.

A Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) a döntést követően kiadott közleményében nyomatékosította azonban, hogy az ösztönző program kivezetésének megkezdéséhez több, a fenntartható növekedést alátámasztó makrogazdasági adatra lesz szüksége. A pénzügyi kondíciók szigorodása a testület szerint a jelenlegi helyzetben gyengítené a gazdaságot.

Pesszimistább a Fed

Számottevően rontotta a Fed az amerikai gazdaság növekedésére vonatkozó prognózisát. Az idén 2,0-2,3 százalék lehet a bővülés üteme, szemben a júniusi 2,3-2,6 százalékkal. Jövőre pedig a megelőző 3,0-3,5 százalék helyett 2,9-3,1 a várt érték.

Ben Bernanke, Fed elnök az ülést követően tartott tájékoztatón pedig egyértelművé tette azt is, hogy nem kezdik el csökkenteni a kötvényvásárlásokat csak azért, mert a várakozások szerint ezt kellene tenniük. Az amerikai monetáris politika célja az amerikai gazdaság erősítése – hangsúlyozta.

A munkaerőpiacon az elmúlt évben végbement javulás elmarad a kívánatostól, ezért a testület korainak tartotta, hogy visszafogja a gazdaságélénkítő programot. (Az amerikai munkanélküliségi ráta a program egy évvel ezelőtti beindítása óta augusztusig 8,1-ről 7,3 százalékra csökkent.) A foglalkoztatási adatok nem megfelelő javulása mellett a reálbérek sem növekedtek.

Mihamarabb meg kell állapodni a költségvetésről

A Fednek nagyon korlátozottak az eszközei vannak a sokkok enyhítésére, ezért a Fed elnöke szerint minél hamarabb meg kell állapodni a költségvetésről és az adósságplafon felemeléséről. A szövetségi kormányzat fizetésképtelenné válásának nagyon súlyos következményei lennének, amelyek számottevően csökkentenék az amerikai gazdaságba vetett bizalmat – mondta Bernanke a Fed döntését követő tájékoztatón, kiemelve azt is, hogy a 2011-eshez hasonló helyzet kialakulását mindenképp el kellene kerülni. Az USA pénzügyminisztériuma szerint az adósságállomány várhatóan október közepén éri el azt a szintet, amelynél bekövetkezhet, hogy az adósságplafon megemelése nélkül a szövetségi kormány nem tudja majd fedezni kiadásait. Addig a kormányzatnak és a kongresszusnak meg kellene állapodnia az október 1-jén kezdődő pénzügyi év kiadásairól.

Az első elemzői vélemények a heves piaci reakció után erőteljes lendületet várnak a későbbiekben is elsősorban a felzárkózó piacokon, ez azonban a szükséges szerkezeti és monetáris kiigazítások további halogatásához vezethet.

Meredek emelkedés jöhet a feltörekvő piacokon

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza csütörtök hajnali értékelésében az MTI által közöltek szerint hangsúlyozta, hogy a feltörekvő piacokon már az elmúlt héten is jobb volt a hangulat, jelezve annak a véleménynek a térhódítását, hogy a felzárkózó térség reálgazdasági alapmutatói nem annyira rosszak, mint amennyire azt a kialakult árazások tükrözik. A szakértő előrejelzése szerint a Fed meglepő döntése még további lendületet ad a felzárkózó piacokon már elindult fellendülésnek, és ennek nyomán meredek ívű erősödések várhatók a feltörekvő térségi devizapiacokon és valószínűleg az egyéb befektetési eszközök piacain is.

A felzárkózó piaci adósok hamarosan „hullámokban” jelennek majd meg Ash szerint a nemzetközi tőkepiacon, kihasználva a még mindig nagyon olcsó finanszírozással jellemzett kondíciókat és a valószínűsíthetően meglóduló befektetői keresletet. Ez életmentőnek bizonyulhat olyan magas adósságmegújítási igényű szuverén adósok számára, mint Törökország, Szerbia vagy Ukrajna. A Fed-döntés nyomán kialakuló piaci helyzet most „valamivel hosszabb ideig” hozzásegíti ezeket a gazdaságokat jelentős államháztartási és külső finanszírozási igényeik piaci fedezéséhez – jósolta a Standard Bank vezető londoni elemzője.

Kérdés ugyanakkor, hogy a felzárkózó régió gazdaságpolitikai döntéshozói miként reagálnak majd: előállnak-e tényleges reformokkal a változatlanul meglévő reálgazdasági sebezhetőségek kezelésére, vagy „még egy kicsit hagyják magukat sodortatni” a Federal Reserve likviditásözönének hullámával.

Lehetnek kellemetlen mellékhatások

Hasonló dilemmát vetettek fel csütörtök hajnali értékelésükben az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői. A ház közgazdászai szerint a Fed által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének halasztásáról hozott döntés „kellemetlen mellékhatásokkal” járhat a felzárkózó régióban: arra ösztönözheti ugyanis a térség magas folyómérleg-hiányokat görgető gazdaságait, hogy a megfelelő monetáris szigorítás halogatásával lassítsák a kiegyensúlyozási folyamatot, ezzel még nagyobbra duzzasztva külső kötelezettségállományukat.

Abban a Braclays elemzői szerint nehezen elképzelhető, extrém, vagy legalábbis alacsony valószínűségű esetben, ha a magas folyómérleg-hiányú gazdaságok valutái a jelenlegi szintekről meredek erősödésnek indulnak és ez az erősödés állandósul, akkor elveszhet az e gazdaságok által eddig elért versenyképesség-javulás is. Amikor pedig a Fedferal Reserve majd végül tényleg hozzákezd a mennyiségi enyhítési program leépítéséhez, akkor ezekre a gazdaságokra ismét az elmúlt hónapokéhoz hasonló piaci nyomás nehezedhet, ráadásul e kiújuló nyomás gyengébb mérlegpozícióban érhet egyes országokat.

A ház szakértői mindazonáltal hangsúlyozták, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága rendkívül enyhe monetáris alapállást jelzett a piacoknak. Ez erősítheti azokat a várakozásokat, hogy a felzárkózó piacokon tapasztalt tőkekiáramlás leállhat, sőt vissza is fordulhat, mivel a Fed-döntés természetszerűleg ösztönözheti a feltörekvő régióval kapcsolatos kockázatvállalási készséget. Ez egyelőre jelentős támogatást nyújthat a magasabb folyómérleg-hiányú gazdaságok fizetőeszközeinek.