2024 május 24

Az Audi miatt szédült meg a magyar ipar

ipari termelés KSH

A munkanaphatástól megtisztított index augusztusban 2,9%-kal emelkedett. A termelés az év első nyolc hónapjában 8,7%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban 5,7%-kal visszaesett.

ipari termelés előző hónap KSH

Az értékesítéssel nincsenek gondok

Az ipari export az év első nyolc hónapjában 11,4%-kal, augusztusban 2,5%-kal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének közel felét adó két alágból a majdnem egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele augusztusban 10,8%-kal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egyhatodát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 1,1%-kal csökkent.

ipar belföldi és exportértékesítése KSH

A KSH adataiból az is kiderül, hogy az ipar belföldi értékesítése január–augusztusban 1,4%-kal, augusztusban 0,3%-kal nőtt 2013 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai augusztusban 2,4%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2014 augusztusában a feldolgozóipar termelése 0,1%-kal, a csekély súlyú bányászaté 2,7%-kal emelkedett 2013 azonos időszakához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,0%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez mérten.

Nem segített az üzemleállás és az orosz embargó

Augusztusban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül hatban regisztráltak termelésnövekedést a KSH munkatársai, a többi alágban 0,2 és 8,1% közötti volumencsökkenés figyelhető meg az előző év azonos hónapjához képest.

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása – az eddigi kétszámjegyű bővüléssel szemben – 4,9%-kal emelkedett. Az iparág növekedési ütemének erőteljes lassulását elsősorban egy hosszantartó üzemleállás okozta.

Kia Motors gyár

A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés majdnem egyhetedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 0,7%-kal mérséklődött. A kismértékű csökkenésben az orosz embargó is szerepet játszott.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelésből egynyolcaddal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 1,4%-kal nőtt. Az iparág két domináns szakágazatából a kisebbik híradás-technikai berendezés gyártásában jelentős visszaesést (17,1%), míg a nagyobbik elektronikus fogyasztási cikkek gyártásában számottevő növekedést (21,7%) regisztráltunk.

Élénkült a textilipar

selyem_130521

A legkisebb súlyú alág, a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában folytatódott a növekedés: az alág kibocsátása augusztusban 13%-kal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulásának köszönhetően.

Csökkenést mértek az elemzők három közepes súlyú alágban is: a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (6,1%), a gép, gépi berendezés gyártásában (4,8%), valamint a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában (2,2%). Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 8,1%-kal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, főként az iparág több mint felét kitevő műanyag-alapanyag gyártás erőteljes visszaesése miatt.

Kevesebb megrendelés volt a nyár végén

textilipar ruhaipar gyár 123rfA KSH közleményéből az is kiderül, hogy 2014 augusztusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 0,4%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 4,7%-kal visszaestek, míg az új exportrendelések 0,3%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 18,2%-kal haladta meg az előző év augusztusit.

2014 első nyolc hónapjában – 2013 azonos időszakához viszonyítva – az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 6,3%-os bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,4%-os létszámnövekedés mellett következett be.

2014 január-augusztusában Magyarország minden régiójában nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést ebben az időszakban Nyugat-Dunántúlon (18,1%) regisztráltuk, míg a többi régióban 2,9 és 17,2% közötti növekedést mértünk.