2023 március 29

Az amerikaiak jobban bíznak gazdaságukban, mint a németek

17 éves csúcs

A Conference Board nonprofit gazdasági kutató intézet kedden kiadott jelentése szerint novemberben 129,5 pontra nőtt a fogyasztói bizalmi index az októberi 126,2 pontról. Utoljára 2000 novemberében mértek ennél magasabb értéket, akkor 132,6 ponton állt az index értéke. Elemzők enyhe romlásra számítottak, 124,0 pontot vártak novemberről.

A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója 153,9 pontra ugrott az előző havi 152,0 pontról, a várakozások mutatója pedig 113,3 pontra emelkedett az októberi 109,0 pontról.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”117″]

Derűlátó fogyasztók

Lynn Franco, a Conference Board illetékes igazgatója rámutatott: a fogyasztók bizalma már az ötödik egymást követő hónapban javult, és 17 éves csúcson maradt. A munkaerő-piaci helyzet további javulásában bizakodó fogyasztók nagyon derűlátóak az ünnepi szezon kezdetén, és arra számítanak, hogy a jövő év elején erős ütemben bővül a gazdaság.

A Conference Board gazdaságkutató intézet minden hónap utolsó keddjén közölt indexe – a Michigan egyetem hangulatindexével együtt – a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék a fogyasztás alakulását. A személyi fogyasztás az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

Az amerikai gazdaság 3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, a munkanélküliségi ráta pedig 17 éves mélypontra, 4,1 százalékra süllyedt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Stagnálás Németországban

A várt minimális javulás helyett stagnált a német fogyasztói bizalom – áll a GfK kedden közzétett felmérésében.

A nürnbergi piackutató intézet decemberi fogyasztói hangulatindexe 10,7 pont lett, novemberhez hasonlóan. A szeptemberi mutató 10,9 pont volt, 2001 októbere óta a legmagasabban.

Szakértők novemberhez képest minimálisan magasabb decemberi mutatóra, 10,8 pontra számítottak.

A jövedelmi várakozásokkal kapcsolatos alindex és a vásárlási hajlandóságot jelző almutató romlott, miközben a mintegy kétezer ember megkérdezésével készült felmérés szerint a fogyasztók továbbra is a német gazdaság stabil növekedésére számítanak.