2024 május 27

Az állami megrendelések húzzák az építőipart

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene az elmúlt kéthavi gyors növekedés után kismértékben, 1,3%-kal elmaradt a márciusitól. Az év első négy hónapjában a termelés 27,5%-kal bővült 2013 azonos időszakához mérten.

Minden csoportban növekedést mértek

Mindkét építményfőcsoport termelése meghaladta az egy évvel korábbit: az épületek építése 9,6, az egyéb építményeké 46,5%-kal. Az egyéb építmények jelentős növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések eredménye. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése a február-márciusi kiugró növekedés után 11,1%-kal kisebb, az egyéb építményeké 3,5%-kal magasabb volt az egy hónappal korábbihoz viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése – áprilisban 7,6%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazat termelése 65,1%-kal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 10,0%-kal nőtt 2013 áprilisához képest.

Állami szerződések emelték a volument

A 2014. áprilisban kötött új szerződések volumene 35,1%-kal magasabb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 49,3%-kal nőtt a 2013-as alacsony bázishoz képest. Az emelkedés néhány ipari és oktatási épületre kötött, nagy értékű szerződés eredménye. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 26,9%-kal haladta meg az előző évit. Az áprilisi bővülést elsősorban közműépítésekre kötött nagy értékű szerződések eredményezték.

Az építőipari vállalkozások 2014. április végi szerződésállományának volumene 65,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 7,1%-kal, az egyéb építményeké 85,8%-kal volt magasabb, mint 2013 áprilisában.