2024 június 13

Tovább súlyosbodhat az elektronikai alkatrészek hiánya

Az elektronikai alkatészek beszerzési nehézségeinek súlyosbodására számít a július-szeptemberi negyedévben az indiai Tata Motors tulajdonában lévő Jaguar Land Rover autógyártó vállalat.
A tőzsdén jegyzett Tata Motors a tőzsdei jelentésében jelezte, hogy az idén, a harmadik negyedévben nagyobb fennakadásokra számít az elektronikai alkatrészek beszállításában, mint az előző negyedévben, és a hiány hatással lesz gyártási volumenére is.

A Tata az áprilissal kezdődött folyó pénzügyi éve második felében számít csak a helyzet javulására. A helyzet megnyugtató rendezése azonban ellátási nehézségek mögött húzódó strukturális problémák megoldására indított, kapacitásbővítő beruházások üzembe helyezésével lesz csak lehetséges a következő 12-18 hónap folyamán – írja a Tata jelentése, megjegyezve, hogy beszállítói fennakadások folytatódására ezalatt az idő alatt valamilyen szinten számítani kell.

Az elektronikai alkatrészek hiánya komoly azonnali kihívást támaszt az autóiparnak, melynek leküzdése némi időt vesz majd igénybe. Bíztató jelek utalnak viszont a tartósan magas keresletre, mihelyt az ellátási biztonság helyreállt – jegyezte meg Thierry Bollore, a Jaguar Land Rover vezérigazgatója. „Határozott lépéseket teszünk beszállítói láncunk jövőbeni biztonságának garantálása érdekében. Beszállítóinkkal és a félvezetőgyártókkal közvetlen kapcsolatban dolgozunk a gyártmányaink chip-ellátásának áttekinthetővé és ellenőrizhetővé tételén” – tette hozzá.

Az ellátási nehézségek megoldódásáig a Jaguar Land Rover a magas árkategóriát képviselő gyártmányokra összpontosítja modellpalettáját. Az autógyár jelenleg 110 ezres megrendelés állománnyal rendelkezik, történetében a legmagasabbal.