2024 május 20

Szárnyalt a Volvo

A svéd Volvo AB konszern a vártnál kedvezőbb első negyedéves működési eredményről jelentett szerdán. Ez részben az áremeléseknek és a növekvő keresletnek köszönhető.

A teherautókat, buszokat, hajómotorokat és munkagépeket gyártó cég korrigált első negyedéves üzemi eredménye az egy évvel korábban jegyzett 18,6 milliárd svéd koronáról 18,2 milliárd svéd koronára (1,56 milliárd euró, 1 svéd korona=33,70 forint) csökkent. Meghaladva az elemzők által várt 16,9 milliárd koronát. A Volvo nettó árbevétele a 131,3 milliárd koronával csaknem megegyezően 131,2 milliárd korona volt.

A társaság korrigált üzemi haszonkulcsa ugyanakkor 13,8 százalékra csökkent a tavalyi első negyedévi 14,0 százalékról. A vállalat közölte, hogy a kereslet kedvezően alakult a Volvo csoport számára. Európában nőtt a rendelésállomány és normalizálódott az átfutási idő – nyilatkozta Martin Lundstedt, a vállalat vezérigazgatója. Tavaly Európában a piaci növekedés üteme lassult a gyengébb makrogazdasági kilátások, a megemelkedett infláció és a magasabb kamatok miatt – ismertette a távirati iroda.

Címlapkép forrása: Shutterstock