2024 április 17

Ötödével zuhantak a járműeladások Lengyelországban

Lengyelországban jelentősen csökkent az új autók és kisteherautók eladása novemberben éves szinten, elsősorban a félvezetők globális hiánya miatt, aminek a következtében visszaesett a gyártás is – ismertette a távirati iroda.

A SAMAR lengyel autóipari piackutató intézet adatai szerint novemberben 37 ezer 946 új autót és kisteherutót értékesítettek, ami 20,3 százalékkal kevesebb tavaly novemberhez képest. Októberben az eladás csökkenése némileg kisebb, 19,9 százalékos volt. A novemberben értékesített járművek száma 4,1 százalékkal volt kevesebb októberhez viszonyítva.

Az idei első tizenegy hónapban eladott új autók és kisteherjárművek száma 476 ezer 952 volt, 11,3 százalékkal több a tavalyi azonos időszakinál. Lengyelországban tavaly 488 ezer új járművet helyeztek forgalomba, 22 százalékkal kevesebbet a 2019-esnél. A SAMAR szeptemberben azzal számolt, hogy az idén 12 százalékkal, 480 ezerre nő az új személyautók értékesítése az év elején várt 9,9 százalékos bővüléssel szemben.

A kisteherautók értékesítésére vonatkozó várakozásán is javított szeptemberben a SAMAR, legfrissebb előrejelzése szerint az eladási szám 17,4 százalékkal, 70 ezerre emelkedik az addig becsült 14 százalékos növekedés helyett.