2024 június 14

Átveri a fogyasztókat a Novonex?

A Novo C Plus egy C-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő, amely – egyéb, különleges táplálkozási célú élelmiszerkategóriában történő nyilvántartásba vétele hiányában – általános közfogyasztásra készült élelmiszernek minősül.

Nem volt megalapozott a termék fényezése

A Novonex többféle kommunikációs eszközön népszerűsítette a Novo C Plus étrend-kiegészítőt 2013 októbere és 2014 májusa között. A GVH a vizsgált reklámokban megjelenő piacelsőségi állítások két típusát különböztette meg:

Egyrészt azon felsőfokú jelzőkkel ellátott kijelentéseket, amelyek a Novo C Plus termékben liposzómális formában lévő C-vitamin előnyeit, illetve a kapszula felszívódását és hasznosulását hangsúlyozták a szervezetben az összes C-vitamin készítményhez képest anélkül, hogy a többi készítményről bármilyen közlést tartalmaztak volna;

Másrészt azokat a piacelsőségi állításokat, amelyek a Novo C Plus kapszula elsőbbségét emelték ki, összevetve a „hagyományos”, illetve szájon át szedhető C-vitamin készítményekkel a C-vitamin biohasznosulását illetően.

Félrevezető volt a dokumentáció

A GVH döntése szerint egyrészt a Novonex által benyújtott vizsgálati dokumentációk – lévén azok a liposzómális technológia alkalmazásának előnyeit, s nem a reklámokban megjelenő, a Novo C Plus felszívódásának egyedülálló hatékonyságát részletezik – nem bizonyítják a piacelsőségi állítások megalapozottságát; másrészt a „hagyományos”, illetve szájon át szedhető C-vitamin készítményekkel szemben megfogalmazott elsőségi állítások nem csupán jogi értelemben megtévesztők, azaz jogellenesek, mert nem nyertek bizonyítást, hanem amiatt is, mert létezik legalább egy olyan készítmény, amelynek tekintetében kifejezetten valótlanok.

Nem ússza meg büntetés nélkül a Novonex

A GVH a Novonexre kirótt bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott, és a bírság kiinduló összegeként ezen érték egyharmadát vette figyelembe, mert az érintett tájékoztatások nem csak jogsértő elemeket tartalmaztak. Súlyosító körülményként értékelte a GVH, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat időben elhúzódott és jelenleg is tart.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Novonex összehasonlító klinikai vizsgálatok elvégzését rendelte meg, és az előzetes vizsgálati eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a liposzómális C-vitamin készítménnyel magas C-vitaminszint érhető el a vérben.

A GVH ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az egyes állítások igazolására olyan bizonyítékokat vár a vállalkozásoktól, amelyek egyrészt alátámasztják állításaikat, másrészt megfelelnek a tudomány elvárásainak, és e bizonyítékokkal rendelkezniük kell már reklámjaik közzététele előtt.