Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Átlagon felüli ütemben növekszik Németország

A DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung e.V.) júliusi konjunktúra-indexe a harmadik negyedévre vonatkozóan 103 pontra csökkent a második negyedévi 104 pontról, és továbbra is a GDP-növekedés hosszú távú átlagát 100 ponttal számszerűsítő érték felett áll. Az index értéke 0,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsít a harmadik negyedévre a második negyedévi 0,6 százalék után.

„Az erőteljes első fél év után a német gazdaság a harmadik negyedévben némi lendületvesztéssel együtt is magas kapacitáskihasználtság mellett, átlagon felül fog teljesíteni” – kommentálta a tanulmány megállapításait Ferdinand Fichtner, a DIW konjunktúrakutatási igazgatója.

Az ipari termelés, az elmúlt hónapokra jellemző növekvő trendet folytatva, tovább emelkedik. Az üzleti hangulat az exportkereslet tekintetében is nagyon bizakodó. Az új megrendelések beérkezése magasnak mondható, a megrendelés-állomány jelentős növeléséhez azonban kevés, így fékezi valamelyest az ipari termelés növekedésének a lendületét.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Lassul a szolgáltatóipari termelés növekedésének üteme is. Az év első felében az energiaárak és az élelmiszerárak csökkenése jelentős fékező erőt fejtett ki az inflációra. Az energia- és élelmiszerárak figyelmen kívül hagyásával azonban már láthatóan lendületet vett a fogyasztói árak emelkedése és ez az elkövetkező hónapokban is így lesz.

A DIW szerint azonban a gazdaság túlfűtötté válásával belátható időn belül nem kell számolni akkor sem, ha az infláció a vártnál intenzívebbnek bizonyul.