2024 április 16

Atatürkről neveztek el egy kispesti közparkot

Gajda Péter (MSZP), a XIX. kerület polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délelőtt az eredeti tervek szerint Kemal Atatürkről nevezték el a Fő utca Üllői úti végén található pihenőparkot. Szavai szerint az ünnepség békés volt, s bízik abban, hogy a park „leginkább a békéről, barátságról és a testvérvárosi együttműködésről fog szólni”. A polgármester tájékoztatása szerint a képviselő-testület keddi zárt ülésén ugyan született egy olyan határozat, hogy a parkot az Isztambulban található Pendik nevű testvérvárosról nevezzék el, de a török delegáció pénteki érkezése után úgy döntött: az önkormányzati törvény adta lehetőséggel élve felfüggeszti a határozatot és az eredeti döntés alapján tartják meg a parkavatót.

Hozzátette: az Atatürk-elnevezésről szóló határozat mindaddig hatályos, amíg a felfüggesztett határozatról nem dönt valamilyen módon a képviselő-testület. A park elnevezését Tarnai Richárd, Kispest fideszes országgyűlési képviselője javasolta májusban a kerületi képviselő-testületnek.

Az azeri kiadatás miatt feszültté vált örmény-magyar viszony miatt azonban lapértesülések szerint kifogások érték a korábbi döntést. Avanesian Alex, az Országos Örmény Önkormányzat alelnöke az ATV-nek szeptember 20-án azt mondta: nem tartja szerencsésnek, hogy éppen most Atatürkről neveznek el egy teret Budapesten és ezt jelezte a Külügyminisztériumnak. „Ebben a helyzetben, amikor még mindig téma az azeri-örmény-török kérdés, nem tartanám jónak, hogy még egy dologgal élezzük a nemzetközi örmény sajtót” – mondta, hozzátéve, hogy a tér elnevezése az önkormányzat ügye, de jobb lenne, ha az avatás egy-két hónappal később lenne.

A polgármester az MTI-nek ezzel kapcsolatban azt mondta: semmilyen hivatalos kifogás nem érkezett az önkormányzathoz a tér elnevezésével kapcsolatban. A pihenőparkot a kerületi önkormányzat mintegy 73 millió forintból alakította ki. A fejlesztés után 3600 négyzetméterrel nőtt a kispesti zöldfelületek nagysága, összesen harminc négyzetméteren virágágyakat alakítottak ki és több mint ezer cserjét, valamint 54 örökbe fogadható fát ültettek. Emellett automata locsolóhálózatot építettek ki és 17 új lámpaoszlop van a területen. Hét belső világítású infopultban régi kispesti fotók láthatók, továbbá padokat, biciklitárolókat helyeztek ki és ivókutat építettek.