2024 április 18

Átalakítja cégét a Total

A tranzakcióktól 15-20 milliárd dollár bevételt remél, ami a jelenlegi piaci kapitalizáció mintegy 15%-a. A befolyó pénzt a cég arra használná, hogy új mezőket vegyen meg és aknázzon ki, hogy a kitermelést 2017-re a mai 2,4 millió hordóról 3 millió hordóra növelje. Különben, a 2010-ben meghirdetett program szerint a Total 2013 végéig 38 milliárd dollárért kíván eszközöket értékesíteni, amiből 32 milliárd már teljesült. Így a jelenlegi tervvel a cég túlteljesítené vállalását.

Számos cég hasonló módon jár el mostanában, melynek köszönhetően még egyszeri nyereséget is realizálnak az öreg mezőkön. Például az Exxon és a Shell esetében is jelentős eszközeladásokat láthattunk. A Total is fokozza ezt. Ráadásul mind a három cég esetében tudjuk, hogy ott settenkednek a kurd olajtartalékok körül, vagyis az eszközeladási hírek indirekt módon jót jelentenek a MOL-nak, mint értékesnek, kelendőnek tűnő eszköz tulajdonosának.

A Total nem zárja ki, hogy további francia finomítókat zár be a gyenge iparági környezetnek köszönhetően. A cég 2007 és 2012 között 23%-kal 1,8 millió hordóra csökkentette finomítói termelését. A hírnek egyelőre nincs jelentős hatása a részvényárfolyamra. A finomítók átstrukturálása 2015-re 650 millió dollárral növelheti a cég nettó profitját. Csak összehasonlításként, a MOL 500 millió dolláros javulást vár az adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti eredményében a finomítói hatékonyságnövelő programjának keretében. Jelenleg a finomítói árrések egyébként ritkán látott magasságokban tartózkodnak.