2023 december 03

Arany: Újabb húszdolláros esés

A határidős aranyár csütörtökön újabb húsz dollárral csökkent 1645 USD/uncia szintig.

ARANYVÉLEMÉNY

Arany ára  második alkalommal zuhant  három nappal azután, hogy a vártnál jobb GDP adat közzététele után számos befektető menekül a sárga fémtől.

Az USA-beli – a harmadik negyedévben éves szintre számolva 3,1 %os – GDP javulás arra a lehetséges fordulatra utal, hogy  lehetséges, hogy a fogyasztói árindex is csökkenhet, ami azt eredményezi, hogy az USA hamarabb éri el az inflációs célt, mielőtt eléri a célként kitűzött (6,5 %-os) munkanélküliségi rátát, ami csökkentheti a Fed pénzteremtési hajlandóságát. A múlt héten ugyanis a Federal Reserve úgy döntött, hogy befejezi az „Operation Twist” kötvényvásárlási programot, és helyette növelte a már működő QE3 hosszú távú kincstárjegy vásárlási program összegét, meg nem határozott időtartamra, havi 45 milliárd dollárra. Kettős mandátuma szerint az inflációs célt 2,5 %-ban határozta meg.

Általában, ha az adatok jobbak, mint a közgazdászok várakozása, az nem kedvez az arany megítélésének, amire sok befektető biztonsági tartalékként tekint, főképpen nagyobb gazdasági bizonytalanság idején. A kereskedők jellemzően úgy tekintik, hogy az inflációs kockázat kezelésére alkalmas.

A javuló munkaerő-piaci adatok is sugallják, a gazdaság jól halad  a 6,5%-os munkanélküliségi rátánál meghatározott cél felé. Bár ez eltarthat egy ideig, annak lehetősége, hogy a munkaerőpiac ütemesen tart a cél felé, (most 7,9 alatt van),   jelzi a  monetáris ösztönzés közeledő végét .

A márciusi határidős ezüstár 29,72-re esett unciánként, míg a dollár értéke a nap végére stagnálást mutat.  Az inflációs várakozások nem jellemzőek, emiatt inkább a fiskális szakadék miatti esetleges recesszió van a befektetők gondolati homlokterében.

A korábban elterjedt hírrel ellentétben, a republikánus frakcióvezető John Boehner csütörtökön tagadta, hogy a szenátus kész megszavazni egy, az amerikaiak többsége számára adható adócsökkentést. Csütörtökön várható szavazás az adókról és az ehhez tartozó védelmi kiadás csökkentésről.  Ha megszavaznák, Obama elnök vétójával számolhatnak. Boehner kijelentette, hogy folytatja együttműködését Obama elnökkel a költségvetési szakadék elkerülésére.

A határidős arany nyitott pozíciói  csökkentek, mivel a múlt héten került a spekulánsok sokat eladtak, vagy short pozíciókat nyitottak,  sok hosszú pozíciót pedig  felszámoltak. A Comex nyitott pozíciók száma gyorsan emelkedett, miközben az árak zuhantak, ami mellett az újonnan létrehozott shortok lenyomták az árat.  Múlt pénteken 430 988 nyitott pozíciót tartottak nyilván. Eközben Comex február arany vesztesége a hét négy napja alatt 3%os.

Ha visszanézzük pénteki cikkünket, egyértelműen hangsúlyoztuk, hogy további csökkenésre lehet számítani, ami e héten be is következett.  A pénteki aranycikk itt olvasható.

Ha a fenti rövidtávú összetevőkre gondolunk, valós lehet az aranybrókerek véleménye, hogy napjainkban senki sem érdeklődik valóban az iránt, hogy egy hosszabb munkaszüneti periódusra long poziciókat nyisson, vagy aranyat vásároljon.

Az év végi időszak a befektetési alapoknál a likvidálások időszaka, sokan felveszik az éves szinten a dollárban számított 5 %-os hozamot (amely pár napja még 8 % volt)

ARANYÁRTÁBLÁZAT