2024 június 14

Amerika után indult Európa

A londoni FTSE-100 index 35,74 ponttal, 0,55 százalékkal 6563,65 pontra emelkedett. Frankfurtban a DAX index 9209,51 ponton zárt, 13,83 ponttal, 0,15 százalékkal magasabban az előző zárásnál. A CAC-40 index 4,78 ponttal, 0,11 százalékkal emelkedett 4286,52 pontra hétfőn.

Az euróövezeti indexek közül az FTSE Eurofirst 300 index 1,86 ponttal, 0,14 százalékkal 1349,00 pontra, az EuroStoxx50 index pedig 33,08 ponttal, 1,06 százalékkal 3139,50 pontra emelkedett.

Beindultak a bányacégek

Az amerikai tőzsdeindexek pénteki erőteljes emelkedését „követték le” hétfőn az európai értékpapír-piacok árfolyamindexei. Pénteken több mint egy százalékos nyereséggel zártak az amerikai piacok a gazdasági növekedés erősödő lendületére utaló meglepően jó foglalkoztatási adatok hatására, amelyek hat éves mélypontra szorították le a munkanélküliségi rátát az Egyesült Államokban.

A javuló gazdasági kilátások Európában elsősorban a nyersanyagipari vállalatok részvényeit emelték meg. A nyersanyagipari vállalatok euróövezeti indexe, a Stoxx Europe 600 Basic Resources másfél százalékkal erősödött. A Rio Tinto, a BHP Billiton, a Fresnillo és az Antofagasta bányaipari vállalatok részvényei kettő és négy százalék közötti nyereséget értek el.

Vannak vesztesei az erős dollárnak

A javuló amerikai gazdasági növekedési kilátások erősítették a dollárt az euróval szemben, ami viszont kedvezett a globális exportpiaccal rendelkező európai vállalatoknak, mint amilyen például az Airbus. A repülőgép gyártó konszern esetében az euró-dollár árfolyam minden 10 centes változása üzleti eredmény szinten egymilliárd eurós változásnak felel meg. Az Airbus részvénye hétfőn több, mint egy százalékkal erősödött.

Május óta az euró már több, mint tíz százalékkal gyengült a dollárral szemben. „Az euró folyamatos gyengülése felkeltette a részvénybefektetők figyelmét. A folyamatnak nem lesz közvetlen hatása az elkövetkező eredmény beszámoló periódusban, de a befektetők már elkezdték beárazni az elkövetkező negyedévekben jelentkező kedvező hatást” – mutatott rá Alexandre Baradez, az IG France piaci elemzője. „Rövid távon a piacok figyelmét azonban a jegybankok monetáris politikája köti még le. Számos nyitott kérdés van még a Fed szigorító fordulatának időzítésével, illetve az EKB mennyiségi monetáris enyhítő programjának a részleteivel kapcsolatban. Emiatt egy darabig még nem lesz nyugalom a piacon” – mondta.

A német feldolgozóipari megrendelések augusztusi, öt éve nem látott mértékű csökkenéséről közzétett adat meg is erősítette a piaci várakozásokat az Európai Központi Bankkal szemben egy amerikai stílusú mennyiségi monetáris enyhítés küszöbön álló megkezdésével kapcsolatban.

Eset az olajár, korrigált az arany

Az olaj ára a globális túlkínálat és a dollár emelkedő árfolyama miatt tovább csökkent hétfőn, a Brent olajtípusé hordónként 65 centtel, 0,70 százalékkal 91,67 dollárra. A jegyzés napi mélypontja 91,48 dollár volt, 2012 júniusa óta a legalacsonyabb.

Az arany ára emelkedett kissé az előző 15 havi mélyponthoz képest. A határidős jegyzés legközelebbi teljesítésre unciánként 9,40 dollárral, 0,79 százalékkal 1202,30 dollárra.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra”]