2024 június 14

Akit lehet, aktivizál a kormány

Czibere Károly közölte, csaknem 80 ezer fogyatékos, egészségkárosodott, megváltozott munkaképességű ember dolgozik az elmúlt években megújított pályázati rendszernek köszönhetően, mintegy kétszer annyi, mint korábban.

Elmondta, az idén a munkahely-teremtési pályázat 34 milliárd forintos keretéből több mint 30 ezer megváltozott munkaképességű embert foglalkoztattak az akkreditált cégek, és reményeik szerint jövőre is legalább ezen a szinten tudják majd tartani mind a támogatási szintet, mind pedig a programba bevont emberek körét.

Jelezte ugyanakkor, hogy a jelenlegi rendszert tovább kívánják finomítani, javítani, hatékonyabbá akarják tenni. A kormányzat akit lehet, aktivizál, hogy a passzivitásra kárhoztató segély helyett a saját munkájukból tudjanak megélni.

A megváltozott munkaképességű emberek számára nagy lehetőség a pályázati támogatási rendszer, mert értelmes, értéket teremtő munkát tudnak végezni, amivel a jövedelmüket legalább a kétszeresére tudják növelni – mondta.

Az államtitkár két kisebb pályázatról is beszámolt; az egyik egy idei évre szóló, 180 millió forintos kiegészítő program, melyben 650 embernek akarnak munkát biztosítani, míg a másik egy munkahelyteremtést célzó pályázat, amelyben 450 millió forintos keretből 200 új, illetve átalakított álláshely alakítható ki.

Naptárakat készítenek a megváltozott munkaképességűek

Czibere Károly a sajtótájékoztatót az egyik legnagyobb, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cég, a FŐKEFE Közhasznú Nonprofit Kft. zuglói telephelyén tartotta.

Szabó György, a mintegy 4 ezer – köztük 3700 megváltozott munkaképességű, súlyosan fogyatékos – embert foglalkoztató cég ügyvezető igazgatója elmondta, a náluk dolgozók olyan hasznos munkát végeznek, mint például a naptárgyártás, amellyel a hazai piac 50-60 százalékát ők tudják kiszolgálni.