2023 január 31

Adatözön vár minket a jövő héten

Főszerepben a KSH

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a beruházások első negyedévi adatát. Tavaly az utolsó negyedévben 7,0 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva, és ezzel az első három negyedév 3,2 százalékos visszaesése után az év egészében 0,6 százalékkal haladta meg az előző évit.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Kedden az ipari termelői árak áprilisi alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Az ipari termelői árak márciusban átlagosan 1,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál, ezen belül a belföldi értékesítési árak 5,1 százalékkal csökkentek, míg az exportértékesítési árak alig változtak. Éves összevetésben a termelői árak márciusban nyolcadik hónapja csökkentek, a belföldi árak éves csökkenése pedig 2013 szeptembere óta tart. Az előző hónaphoz képest a belföldi termelői árak 0,5 százalékkal emelkedtek, az exportárak nem változtak, együttesen 0,2 százalékos volt a termelői árak márciusi emelkedése.

Kül-, és kiskereskedelem

Szerdán közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a májusi beszerzésimenedzser-index statisztikát. Áprilisban 0,5 százalékponttal 52,2 pontra emelkedett a beszerzésimenedzser-index értéke. Tovább emelkedett a foglalkoztatottság alakulását jelző index és a termelés mennyiségét jelző index is, bár a felmérésben vizsgált mutatók többsége csökkent márciushoz képest. Az idén az áprilisi index magasabb az erre a hónapra vonatkozó hosszú távú átlagnál (51,7), de elmarad az utóbbi három év átlagától (52,9).

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Csütörtökön a külkereskedelmi termékforgalom márciusi részletes statisztikája jelenik meg. A május 6-án kiadott első becslés szerint márciusban a kivitel euróban mért értéke 3,4, a behozatalé 3,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól az előző havi 8,0, illetve 7,4 százalékos fellendülés után; a kereskedelmi mérlegtöbblet 44 millió euróval csökkent, de így is megközelítette az egymilliárd eurót, 966 milliót tett ki. Az első negyedévben az export 1,6 az import 2,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest, az exporttöbblet 108 millió euróval alacsonyabb, 2,473 milliárd euró lett.

Pénteken a kiskereskedelmi forgalom áprilisi adatának első becslése jelenik meg. Márciusban kissé lassult a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme, a naptárhatástól megtisztított adat szerint a bolti forgalom volumene 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az előző havi 6,6 százalék után. A forgalom folyamatos növekedése harmincharmadik hónapja, 2013 közepe óta tart.