2023 szeptember 22

A Világbank 30 milliárd dollárt költ a vízgazdálkodásra

Egyes országokra figyelnek

A Világbank-csoport a vízzel kapcsolatos összes területtel foglalkozik. A vízellátási kérdések, a vízhozzáférés, a szennyvizek kezelése, az árvízveszély, a vízenergia és az öntözés mind megjelenik a VB által kezelt projektekben. A projektek nagyobb része az egyes országokhoz kötődik és úgy vannak kialakítva, hogy az adott országok igényeit elégítsék ki – mondta.

A Világbanknál nincsenek előre meghatározott szektorális keretek, mindig az aktuális problémák megoldásához rendelnek forrásokat. William Rex hangsúlyozta, hogy emellett hosszútávra terveznek, és rendszeres időközönként közös fejlesztési célokat dolgoznak ki az egyes országokkal, hogy olyan problémákkal tudjanak foglalkozni, amelyek megoldásához az országok valóban segítséget igényelnek.

Hitellel és támogatás

A nemzeti kormányok számára alapvetően két finanszírozási forma van. A közepesen gazdag államok számára olcsó és stabil hitelkeretet nyújtanak, néha a piaci hiteleknél kedvezőbb kamatozással is, a szegényebb országok kormányai számára pedig vissza nem térítendő támogatásokat vagy juttatásokat is tudnak adni – ismertette.

A szakértő szerint a Világbank által nyújtott segítségnek nagy előnye, hogy általában rendelkeznek helyi jelenléttel azokban az országokban, ahol dolgoznak. A nemzetközi pénzintézet szakmai ismeretek széles skáláját tudja hozni változatos feladatokhoz, partneri kapcsolatot épít ki helyi szervezetekkel, és segíthet a támogatási források biztos és átlátható folyósításában.

William Rex konkrét példákat is mondott a Világbank működésére. A laoszi vízgazdálkodási projektben hét másik nemzetközi szervezet is részt vett, számtalan partnerrel a magánszektorból. A Világbank ehhez a projekthez 20 millió dollárt adott, de a többi támogató segítségével a projekt teljes összege 1,5 milliárd dollárt tett ki. Egy másik esetben a brazíliai kormánnyal működtek együtt Sao Paulo mellett, ahol folyó menti falvak vízgazdálkodási gondjaira dolgoztak ki komplex megoldást, amely nemcsak a környezeti helyzeten javított, hanem segített a falvakban tapasztalható szegénység csökkentésében is. Rex szerint a közeljövőben valószínűleg még fontosabbá válik majd a Világbank számára a fenntartható fejlődés segítése is.

Eredményes volt a találkozó

A Budapesti Víz Világtalálkozóról William Rex elmondta: nagy hatással volt rá, hogy Áder János államfő mennyire elkötelezett a vízügyi kérdésekkel kapcsolatban. Az ilyen konferenciákon mindig a politikusok vezető szerepét szokták emlegetni, és ennek most valós példáját lehetett látni. Nagy eredmény volt még, hogy az üzleti világ több képviselője is megjelent a találkozón. A BWS mérföldkőnek bizonyulhat egy nemzetközi konszenzus kidolgozásában a vízgazdálkodás témakörében – fogalmazott a szakember.