2024 április 24

A magyar gazdaság nem tud kitörni a recesszióból

 A gyia öt pénzügyi részindexe közül négy növelte, egy csökkentette a mutatót, ugyanakkor a reálgazdasági indexek közül több hatott a csökkenés irányába. Mindezek alapján a magyar gazdaság továbbra sem tud kitörni a recesszióból, a harmadik negyedévre sem várható, hogy a GDP változása a pozitív tartományba kerül – írta a lap.

A Világgazdaság szerint a fogyasztás felpörgésére nem lehet számítani a közeljövőben, és a külső kereslet is csak akkor nőhet, ha oldódik az euróövezet szuverén adósságválsága. Megjegyzik, hogy a jegybanki kamatcsökkentések sem tudnak érdemben hozzájárulni a növekedéshez, ha nem sikerül féken tartani az inflációt. A bizalom helyreállítását és a kilábalás megindulását a lap szerint továbbra is az EU-IMF-megállapodás szolgálná, hiszen így kiszámíthatóbbá válhatna a gazdaságpolitika.

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.