Rendkívüli Hírek:

2023 március 28

A magas kamatok miatt aggódnak Kínában

Japánban a tokiói Nikkei-225 index 1,61 százalékot, azaz 251,20 pontot emelkedett és 15 839 ponton zárt. A már említett Fed döntés mellett a jen tartós gyengesége a dollárral szemben is kedvezően hatott a részvénypiacra. A tőzsdei kereskedés volumene magas volt, és a részvénypiac minden szekciója emelkedni tudott. A Nikkei utoljára 2007 decemberében állt ilyen magasan.

Nagyot estek az autógyártók részvényei

Dél-Koreában a szöuli Kospi index 0,05 százalékot, 1,02 pontot emelkedett és 1975 ponton fejezte be a napot. Ami a japánoknak áldás, az a dél-koreaiaknak átok volt. A gyenge jen versenyelőnyt jelent a világpiacra exportáló japán vállalatoknak, és a szöuli befektetők attól tartanak, hogy a konkurencia erősödése a dél-koreai cégek kárára lesz.

Nagyot estek az autógyártók részvényárfolyamai, a Hyundai Motor 3,08 százalékot, a Kia Motors 1,83 százalékot gyengült.

Felzárkózik Sydney

Ausztráliában a sydney-i S&P/ASX 200-as index 2,08 százalékot, 106,10 pontot ugrott és 5202 pontra nőtt. Az amerikai hírek hatására az elmúlt napok gyenge teljesítménye után az ausztrál tőzsde elkezdte bepótolni a lemaradását a többi ázsiai részvénypiachoz képest. A bányászati és a nehézipari cégek részvényei mutatták a legnagyobb növekedést szerdán.

A hitelezés miatt aggódnak Kínában

A tokiói zárás idején még nyitva tartó kínai tőzsdék gyengültek. A sanghaji tőzsde 0,77 százalékot, a hongkongi 0,02 százalékot esett. A kínai befektetőket kezdi nyugtalanítani, hogy egyre jobban emelkednek a bankközi finanszírozási költségek.

A bankközi hitelezés kamata jelenleg 8 százalékon van, és többen attól tartanak, hogy a hitelpiac ugyanúgy hirtelen beszűkülhet, mint nyáron.