2024 április 18

A javaslat: 67 éves nyugdíjkorhatár

A gazdasági kilátások gyengék, a kockázatok nagyok. Horvátország recesszióban van, 2012-ben több mint 1,5 százalékos GDP-csökkenés, 2013-ban szerény, 0,75 százalékos növekedés várható. Horvátországnak reformokra van szüksége ahhoz, hogy a GDP középtávon felfelé ívelő pályára álljon és az erőteljesen növekvő munkanélküliségi trend irányt váltson – figyelmeztet az IMF-küldöttség zárónyilatkozatában, amely a horvát nemzeti bank honlapján olvasható. Az IMF-delegáció kéthetes tájékozódó látogatása után született jelentés szerint a nyugdíjrendszerben három elengedhetetlen változtatásra van szükség: 67 évre kell emelni az általános nyugdíjkorhatárt, s a nőknél a tervezett 2030-nál korábban kell áttérni a 65-éves korhatárra.

Harmadszor pedig a korhatár előtti nyugdíjasok részére a mostani 80 százaléknál alacsonyabb illetményt kell megállapítani – írta a Jutarnji list. A Nemzetközi Valutaalap dicséri az adófegyelem irányába tett kormányzati erőfeszítéseket. Az munkabérek adóterheinek csökkentése érdekében viszont azt javasolja, hogy a mostani nulla százalékos áfa-kulcsot a tervezett öt helyett 10 százalékra emeljék meg Horvátországban. Az IMF figyelmeztet arra is, hogy csökkenteni kell az elbocsátásokkal és a foglalkoztatással járó költségeket és felmenteni a vállalatokat a kollektív szerződések alól. Üzleti környezet tekintetében fel kell gyorsítani a vállalkozások elindításával járó adminisztratív folyamatokat, különösen helyi szinten.

A horvát kormány augusztusi strukturális reformokra vonatkozó terve kezdetnek jó, de további kulcsfontosságú reformokra van szükség – véli az IMF, amely úgy ítéli meg, hogy 2013-ban a tervezethez képest további 0,5 százalékkal kellene csökkenteni a kiadásokat és a deficitet 1 százalékponttal, a GDP 3 százalékára mérsékelni.