2025 május 24

A húsfogyasztás lesz bolygónk veszte?

Fenntarthatatlan a rendszer

Az a mód, ahogy a hús- és tejtermékeket előállítjuk és fogyasztjuk, radikális újragondolást igényel, ez a téma különösen aktuális a nagyböjti időszakban, de érdemes hosszútávon is változtatnunk egészségünk és a bolygónk érdekében.

A „Húsatlasz: A fogyasztásra kerülő állatok – a tények és az adatok tükrében” c. kiadvány szerint a jelenlegi iparszerű termelési rendszer fenntarthatatlan, ugyanis hatalmas mennyiségű termőföldet, vizet és egyéb természeti erőforrásokat igényel, és a rejtett költségeket a fogyasztóra és a társadalomra hárítja.

Mindeközben az óriáscégek egyre nagyobb mértékben tartják ellenőrzésük alatt a világ élelmiszeriparát, a hústermelést illetve a mezőgazdasághoz kapcsolódó ágazatokat, és hatalmas nyereséget zsebelnek be. Ideje lenne megfékezni a nagyvállalatok élelmünk feletti hatalmát, hogy csökkenthessük a társadalmunkra és a környezetre gyakorolt negatív hatásokat.

Étkezésünk már nem magánügy

Egyre szélesebb körben ismerik fel világszerte, hogy a jelenlegi nagyüzemi, óriás cégek által uralt rendszer fenntarthatatlan és bukásra van ítélve. Az élelem és a gazdálkodás gyökeres reformjára van szükség. Fontos, hogy e rendszer középpontjában az élelmiszer-önrendelkezés álljon.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az, hogy mit eszünk, ma már nem magánügy. Minden egyes étkezéssel egyfajta döntést hozunk, befolyásoljuk a bolygónkon élő emberek életét, természeti környezetünket, az éghajlatot. Hatalmas mennyiségű erőforrás szükséges a tányérunkra kerülő élelmiszer előállításához. A húselőállítás és -fogyasztás jelenleg uralkodó pusztító, óriáscégek ellenőrzése alatt álló és intenzív módja mellett létezik számos fenntartható alternatíva is – jelentette ki Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége, ügyvezető elnöke.

Hihetetlen számok

A kiadvány bemutatja az intenzív hús- és tejipari termelés hatását vízfelhasználásunkra és a földhasználatra. A világ mezőgazdasága a rendelkezésre álló édesvíz 70%-át emészti fel, melynek egyharmadát állattenyésztésre fordítják. Az egyre intenzívebb állattenyésztő szektor termőföldjeink és ehető növényeink egyik legnagyobb  felhasználója: az éves búza, rozs, zab és kukorica termés több mint 40%-a, és a világ 14 milliárd hektárnyi megművelt földterületének egyharmada írható az állattenyésztés számlájára.

Egy kiló marhahús előállításához 15 500 liter vízre van szükség – ez a mennyiség 12 kg búza illetve 118 kg sárgarépa megtermesztéséhez lenne elegendő. Egyetlen hamburger előállításához több mint 3,5 négyzetméter föld szükséges.

Még kitart Európa a GMO-mentesség mellett

A kiadvány figyelmeztet arra is, hogy az EU és az USA között zajló szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) az élelmiszerbiztonsági normák lazításához vezethetnek az Atlanti-óceán mindkét oldalán. Az élelmiszeripari és biotechnológiai óriáscégek szorgalmazzák a genetikailag módosított élelmiszerek és állati takarmányok EU-s korlátozásának feloldását, és alá akarják ásni a fogyasztók tájékoztatását célzó jelölési kötelezettséget is.

A tárgyalások farvizén rászabadítanák Európára a hormonkezelt marhahúst és a klórozott csirkét is. Támadást indítanak az EU élelmiszer-biztonsági normáit magalapozó „elővigyázatossági elv” alkalmazása ellen, és még intenzívebbé és globalizáltabbá tennék húsipart – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetége programvezetője.