Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

A gazdaság lehet az alapja a magyar-amerikai együttműködésnek

A gazdasági sikerekre alapozna

Szabó László nemcsak szereti, hanem kiválóan ismeri is az Egyesült Államokat. Az Ely Lilly amerikai gyógyszergyártó óriáscég HR-igazgatójaként évekig Indiana szövetségi államban dolgozott.

Az elmúlt három évben pedig – a külgazdasági és külügyi tárca parlamenti államtitkáraként – rendszeresen tárgyalt, egyeztetett és megállapodást kötött az amerikai gazdasági-üzleti élet legfontosabb szereplőivel.

Mint mondta: a magyar-amerikai gazdasági sikerekre alapozva lehet és kell a politikai viszony minőségét is javítani.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Komplex feladat

Azon kérdésére, vajon az a tény, hogy az elmúlt években elsődlegesen gazdaságdiplomáciával foglalkozott, azt jelenti-e, hogy a magyar diplomácia most majd gazdasági feladatokra összpontosít az Egyesült Államokban, Szabó László kifejtette: feladata komplex, de tény, hogy – éppen a külgazdasági és külügyminisztérium prioritásainak újragondolása nyomán – az igen sikeressé vált gazdasági kapcsolatokra építve lehet jelentősen javítani a politikai kapcsolatokat is.

„A magyar-amerikai kétoldalú gazdaság nagyon jól és dinamikusan fejlődik, s bár az éves forgalom már több mint ötmilliárd dolláros, és a két ország közötti kereskedelem már az idén is 5 százalékkal gyarapodott, még mindig vannak feltárandó és kiaknázandó lehetőségek” – szögezte le a nagykövet.

Hozzátette: „jó úton járunk, de most a politikai kapcsolatokat kell okvetlenül erősíteni”.

Megszűnhetnek az összecsapások

A kétoldalú politikai kapcsolatok jellemzésénél Szabó László utalt arra, hogy az Obama-adminisztráció nyolc éve alatt „nagyon komoly ideológiai összecsapások voltak” Washington és Budapest között, s megítélése szerint „gerjesztett politikai helyzet alakult ki a két ország között”. Ez azonban – hangsúlyozta – a Trump-kormányzat hivatalba lépésével „jelentősen módosulni látszik”.

„A Trump-kormányzat nem fél kimondani azt, amit gondol, ez nagyon friss, új szellemiséget jelent a kétoldalú kapcsolatokban is. A magyar kormány 2010 óta nagyon nyíltan képviseli a magyar nemzet érdekeit, s jó látni, hogy most Amerika szintén kimondja: az amerikaiak számára Amerika a legfontosabb, ugyanúgy, ahogyan a magyarok számára Magyarország az elsődleges. Ezt nem kell szégyellnünk egymás előtt” – fejtette ki véleményét Szabó László.

A változáshoz idő kell

Az azt firtató kérdésre, hogy a magyar-amerikai viszony csak látszólag vagy valóban változik, a nagykövet úgy válaszolt, hogy a lényegi változáshoz idő kell.

„Az amerikai külügyminisztériumban, ahol több tízezer ember dolgozik, még a munkatársak nagy része az Obama-kormányzathoz kötődik, de mi bízunk abban, hogy ez változik, s a külügyben is egyre több barátunk lesz. Olyan munkatársak, akik megértik, hogy a javuló magyar-amerikai és a V4-amerikai kapcsolatok igenis értéket jelentenek Amerika számára is” – hangsúlyozta a nagykövet.

„Relevánssá kell tennünk magunkat Amerika számára, el kell mondanunk, hogy miért fontos a jó viszony Magyarországgal” – szögezte le.

A sikerek hangsúlyozása

A kérdésre, hogy mivel érvelne, Szabó László kiemelte: jelenleg a legfontosabb a már meglévő gazdasági sikerek hangsúlyozása, az például, hogy 1700 amerikai vállalat dolgozik Magyarországon, hogy közel 100 ezer embert alkalmaznak, hogy több mint 18 milliárd dollárnyi amerikai befektetés van az országban, s az Egyesült Államok a második legfontosabb partnere Magyarországnak.

„De világossá kell tennünk azt is, hogy mint a V4-es országcsoport soros elnöke, igenis odafigyelünk az Egyesült Államok energiapolitikájára, s ezen belül is kivált arra, hogy Washington hogyan tudja eljuttatni a cseppfolyósított gázt (LNG) Európába. El kell érnünk, hogy potenciális piacként velünk is számoljanak” – mondta.

Hozzátette: Magyarország bízik abban, hogy megépül a horvátországi Krk szigetére tervezett gázterminál – amire Zágráb kötelezettséget vállalt -, s megépülnek az interkonnektorok Horvátország és Magyarország, valamint Románia és Magyarország között is.

Így Magyarország amerikai forrásból is hozzájuthat energiához, és „nem fogunk annyira függeni az orosz gáztól” – szögezte le. A nagykövet utalt arra is, hogy az orosz gáz hosszú távon is fontos lesz Magyarország számára, de ha van versenytárs és egészséges árverseny, az mindenképpen hasznos lesz a magyar embereknek is.

Hasznos párbeszéd

Szabó László közölte: az amerikai külügyminisztérium energetikai részlegével éppen a napokban tartottak „nagyon hasznos megbeszélést” erről. „Nagy érdeklődéssel fordulnak Közép-Európa felé” – jelentette ki.

Donald Trump amerikai elnök varsói beszédét – amelyből az szűrődött ki, hogy az amerikai külpolitika a korábbinál nagyobb figyelmet akar fordítani Közép-Európára – Szabó László jelentősnek nevezte. „Sok mindenben azonosan gondolkodunk” – fogalmazott.

Biztonságpolitikai együttműködés

A nagykövet kiemelte a magyar-amerikai biztonságpolitikai együttműködést. „Nagyon komoly partnerek vagyunk, ezt Magyarország már bizonyította. Például azzal, hogy egyike vagyunk annak a 27 államnak, amely csapatokkal járul hozzá az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelemhez” – hangsúlyozta.

Utalt az iraki Erbíl városában szolgálatot teljesítő magyarokra – akiknek létszámát egy júliusi parlamenti döntés nyomán 150-ről 200 főre növelik -, valamint a koszovói és a baltikumi magyar jelenlétre is.

„A NATO-hadműveletekben csaknem ezer fővel vagyunk jelen, s ez figyelemre méltó egy ilyen kicsiny országtól, mint a miénk. Ezt az amerikaiak értékelik is” – szögezte le Szabó László.