2024 július 14

A befektetők kitartanak az ingatlanárak mellett

A Duna House a teljes piacra mért keresletindexe 77 ponton áll, ami utoljára 2015-ben volt ennél magasabb, a vevők tehát aktívan figyelik az ingatlanpiaci változásokat és készülnek az év elején érkező változásokra. A fővárosban a kerületek közötti versenyt a vevői érdeklődés alapján a 11. kerület nyerte, amit a fővárosi ingatlankeresők 16%-a jelölte meg a következő otthona lehetséges helyszíneként. A változó ingatlanpiacra való felkészülést, a felújítandó ingatlanok iránti érdeklődés emelkedése mutatja. pest megyében és Nyugat-Magyarországon is a megszokottnál nagyobb volt az érdeklődés a felújítandó és rosszabb állapotú ingatlanokra.

A belvárosi kerületekben az érdeklődés továbbra is enyhébb az előző évhez képest, és a novemberi értékesítési adatok alapján főleg a kisebb méretű, kedvezőbb árú lakások cseréltek tulajdonost. A belvárosban az elmúlt hónapban az értékesített ingatlanok átlagértéke 44 millió forint volt, amihez a közel 900 ezer forintos négyeztméterár tartozott, tehát az értékesítések javarészt a 40-60 nm közötti méretkategóriából kerületek ki.

Bár jellemzően év végén erősebb szokott lenni a befektetői érdeklődés az ingatlanpiacon, de idén novemberben 28%-os aránnyal az első lakásvásárlók voltak a legtöbben a fővárosban, míg a befektetési célt csupán a vásárlók 24%-a jelölte meg. ők tavaly még a vásárlók 43%-át tették ki novemberben. Az eladók között viszont egyáltalán nem látszik a befektetésből vásárolt ingatlanok értékesítési szándéka. Ez azt mutatja, hogy a befektetők továbbra is kitartanak befektetéseik és a jelenlegi árszint mellett, az értékesítésben nem, vagy csak a számukra megfelelő ár elérése után gondolkoznak. Az eladók közötti részarányuk mindössze a fővárosban 4, vidéken 5 százalék volt. Budapesten az eladók 54 százaléka a nagyobb lakásba költözést jelölte meg az értékesítés okaként.