Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

4 éves csúcsot döntött a HSBC árfolyama

Az elemzőket is meglepte

Európa legnagyobb bankja hétfőn azt közölte, hogy az adózás előtti nyeresége éves szinten 5 százalékkal, 10,2 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 9,7 milliárd dollárról. Az elemzők gyengébb adatot, 9,5 milliárd dollárt vártak.

A Londonban és Hongkongban jegyzett bank a szerkezetátalakítás és a létszámleépítés költsége, a bankfelügyeleti szabályozássokkal összefüggő kiadások növekedése, továbbá brazil leánybankja tavalyi eladásán elszenvedett veszteségei miatt az előző negyedévben még csökkenő negyedéves nyereségről számolt be.

Azonban a második negyedévben a – döntően ázsiai tevékenységből származó – bevétel növekedése folytán a bank javuló eredményeket közölhetett.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Javult a tőkehelyzet

A bank tőkehelyzete tetemesen javult, az elsődleges tőkearány a december végi 13,6 százalék, majd a március végi 14,3 százalék után 14,7 százalékra, az európai nagy pénzintézetek közül az egyik legmagasabb szintre emelkedett. A kedvező elsődleges tőkearány javítja a HSBC osztalékfizetési képességét.

A bank vezetői hétfőn ismét – immár egy éven belül a harmadik – részvény-visszavásárlási program indítását jelentették be 2 milliárd dolláros keretösszeggel.

4 éves csúcs dőlt meg

A piac kedvezően fogadta a HSBC híreit, a bank részvényárfolyama 4 éves csúcsot döntött, hétfőn délután negyed kettő körül 1,91 százalékos pluszban, 757,70 pennyn állt a londoni tőzsdén.

A bank korábban arról számolt be, hogy a Brexit miatt mintegy ezer dolgozóját Párizsba helyezi át. Más bankok is hasonló döntéseket hoztak: a Citigroup, a Morgan Stanley és a Standard Chartered, a Nomura, a Daiwa és a Sumitomo Mitsui Financial Frankfurtot, a Bank of America és a Barclays pedig Dublint választotta, míg a legnagyobb japán bank, az MUFG Amszterdamban tervezi létrehozni befektetési banki tevékenységeinek európai uniós központját.