2024 február 29

24 milliárd dollárba került a politikusok vitája

Ezzel a S&P szerint 0,6 százalékkal csökken az amerikai GDP a negyedik negyedévben. A hitelminősítő egyúttal 3-ról 2 százalék körüli értékre rontotta le az amerikai gazdaság idei növekedésére vonatkozó korábbi becslését.

Csak ideiglenes megoldás született

A S&P felhívta a figyelmet arra, hogy Washingtonban most, a szövetségi kormányzat mint több mint két hétig tartó leállása és az adósságplafon emelése körül ugyanennyi ideig folytatott huzavona után, mindössze ideiglenes megoldás született. A politikusoknak a januárig kevés idő áll rendelkezésükre egy hosszú távú kompromisszum kidolgozásához, ami várhatóan kihat majd a fogyasztói és a vállalkozói bizalomra.

„Ha az emberek attól félnek, hogy a kormányzati szintű katasztrófapolitika ismét felbukkanhat majd, és azzal együtt egy újabb leállás jöhet, vagy valami, ami még annál is rosszabb, akkor továbbra is félni fognak attól, hogy megnyissák a csekkfüzeteiket” – áll a hitelminősítő jelentésében.

A Standard & Poor’s 2011-ben, az akkori hasonló válság után megvonta az Egyesült Államoktól az „AAA” szuverén osztályzatot, egy fokozattal, „AA+”-ra rontva az ország besorolását.

Lassult a gazdaság

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap közép-európai idő szerint késő este közzétett jelentése szerint. A növekedés alapja stabil, de a washingtoni költségvetési vita miatt valamelyest csökkent az általános bizalom. Az óvatosan optimista hangvételű úgynevezett “Bézs Könyv” a Fed 12 tagbankjának időszakos gazdasági helyzetértékelését összesíti. A legújabb jelentés szerint szeptemberben és októberben a 12 körzet közül 8 körzetben stabil növekedés volt, a fennmaradó négy körzetben pedig lassabb volt a gazdasági bővülés.