2023 szeptember 21

Nagy pofon a svájci bankoknak – Maradtak még kiskapuk

Az Európai Unió és az Egyesült Államok folyamatos nyomása miatt Svájcban az elmúlt időszakban egyre jobban csökkent a politikai támogatottsága a svájci banktitok fenntartásának. Ez megnyitotta a lehetőségez, hogy adózási egyezségek szülessenek külföldi hatóságokkal, és így Svájc lett az 58. ország, amely csatlakozott az OECD adózási információk megosztását szabályozó egyezményéhez.

A NAV-nak is küld adatokat Svájc

Október elején kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt írt alá Magyarország Svájccal. Amint az egyezmény hatályba lép, a NAV a magyar adózók svájci jövedelmeiről széles körben kaphat információt, és az adatok kiadásának a banktitokra hivatkozás sem lehet akadálya. 

Az OECD bejelentése ellenére a svájci együttműködés kezdetben csak korlátozott lesz. Svájc nem fog automatikusan adózási adatokat megosztani más hatóságokkal, mint teszik az egyezmény egyes aláírói, de válaszolni fog konkrét ügyekben az egyes külföldi hatóságok megkereséseire.

A svájci kormány közölte, hogy alá fogják írni az egyezményt, de a ratifikációs folyamat másfél évig is elhúzódhat, különösen akkor, ha népszavazást is kell tartani a kérdésről. Az egyezményhez való csatlakozással Svájc azt reméli, hogy így nem kerül fel az adózási együttműködésben elmaradást mutató országok nemzetközi feketelistájára.

A svájci kormány előző héten azt is bejelentette, hogy felül akarják vizsgálni az Európai Unióval kötött adózási megállapodást, amely a Svájcban letétbe helyezett uniós állampolgároktól származó megtakarításokról szól.