2024 július 25

További fejlemények a vétó ügyében-mi a jó megoldás a magyar tőzsde számára?

Hetek óta húzódik már a magyar-lengyel vétó ügye. Mint ismeretes, a lengyel és a magyar miniszterelnök jelentette be november elején, hogy az uniós költségvetést és helyreállítási alapot megvétózzák, mert jogállamisági feltételekhez tervezik kötni a támogatásokat. Az alapvető probléma ezzel a két kormányfő szerint az, hogy nem pontosan tisztázott, hogy kik döntik el, hogy egy adott ország megfelel-e a feltételeknek, és milyen elvek, szempontrendszerek szerint történik majd a döntés.

A vétóüggyel kapcsolatban heteken keresztül ment az üzengetés az európai uniós vezetők és a magyar, illetve lengyel kormány között. Végül már úgy tűnt, hogy Angela Merkel német kancellár fog engedni, azonban a tegnapi nap folyamán új szín került a vitába. A lengyel miniszterelnök-helyettes ugyanis kijelentette, hogy kormánya hajlandó elállni a vétó ügyétől, amennyiben pontosan tisztázzák ,hogy mit is jelentenek a jogállami feltételek. Ha egy világot keretrendszert rögzít az Európai Unió, akkor ők megszavazzák a költségvetést és a koronavírus utáni helyreállást szolgáló alapot.

Amennyiben ez így történik, akkor Orbán Viktor miniszterelnök lenne az egyetlen, aki vétózna. Jogi szempontból egyébként mindegy, hogy hány ember vétózza meg a költségvetést, ugyanakkor érdemes elgondolkodnunk, hogy hatásokkal járhat az, ha mégis ez a forgatókönyv következik be. Jó hír lehet a lengyel meghátrálás abból a szempontból, hogy nő az esély a konfliktus megoldására, ami mindenképpen jó hír lehet a magyar piac számára. (Főleg a forint reagál egyébként az ezzel kapcsolatos hírekre, a BUX nem számottevően). Azonban emiatt van rá esély, hogy magyar fókuszúvá válik az ügy a befektetők szemében is, hiszen a magyar álláspont megy szembe az uniós fősodorral. Ebből a szempontból már nem tűnik annyira pozitívnak a fejlemény, persze sok függ attól is, hogy végül kinek a győzelmével a vita.

www.euronews.com