2024 július 14

Tipikus hibák, amiket elkövethetsz, ha weboldalt hozol létre

Manapság már összetettebb oldalakat is létre lehet hozni webprogramozói tudás nélkül. Rengeteg pénzt megspórolhatsz, ha te magad látsz neki ennek a feladatnak.

Domaint és tárhelyet vásárolhatsz a Sybell oldaláról, ezt követően pedig egy keretrendszer használatával könnyen felépítheted a honlapodat akár ingyenes sablonok használatával is. A grafikus adminisztrációs felületeken egyszerűen eligazodhatsz, ám van néhány dolog, amivel mégis könnyen elronthatod a weboldalad.

Ügyelj arra, hogy ne legyen olvashatatlan a tartalom!

A helyes betűtípus és a megfelelő méret megválasztása egyaránt rendkívül lényeges. Ha ugyanis a látogatóid nem tudnak navigálni és nem tudják könnyen elolvasni a honlapodon lévő tartalmat, akkor hamar tovább fognak állni.

A túlságosan kisméretű gombokra nehéz rákattintani, különösen mobil eszközökről. Jó gyakorlat, ha minden elemet legalább 48×48 pixeles méretűre gyártasz. A gombok körül célszerű legalább 10 mm-es margót hagyni, így megelőzheted a bosszantó félreklikkeléseket.

Az apró betűk használata mindenképpen kerülendő, mivel még a legelszántabb felhasználókat is frusztrálni fogja. Ráadásul minél kisebb betűméretet választasz, annál zsúfoltabbnak fog tűnni a honlapod. Válassz legalább 16 pixeles betűméretet, és alkalmazz másfeles sorközt!

Mellőzd a pörgő-forgó elemeket!

A kétezres évek elején rengeteg olyan honlap készült, ami tele volt interaktív elemekkel és animációkkal. Ezeknek sokszor semmilyen ésszerű funkciója nem volt.

Amikor megjelent a Flash, rengeteg kattintható, mozgatható elemet jelentettek meg a weboldalakon. Ezek gyakran zenéltek és villogtak is, sőt adott esetben akár meg is szólaltak. Bizonyos ideig ez akár mókásnak is tűnhetett, ám azokat, akik információk után kutattak, konkrétumokat szerettek volna megtudni valamiről, azokat kifejezetten idegesítették ezek a megoldások. Idővel éppen ezért a letisztult dizájn lett az elfogadott.

Sokkal professzionálisabbnak tűnik egy egyszerű, de elegáns weboldal, mint egy olyan, ami tele van látványos de haszontalan elemekkel. A hangsúly a jó minőségű tartalmon van, nem pedig a körítésen. Ésszerű mértékben persze lehet használni animációkat is, de nagyon csínján kell velük bánni. Az interaktív elemek túlzásba vitele helyett fontosabb az egységes arculat bármilyen honlap esetén.

Hagyd, hogy stresszmentesen böngészhessen a látogatód

Minden bizonnyal te is jártál már olyan oldalon, ahol felugró ablakok hadával kellett megküzdeni. Ez már rövid távon is rendkívül idegesítő tud lenni, ami oda vezethet, hogy a felhasználó inkább máshol próbálja megtalálni azt, amit keres, és villámgyorsan elnavigál az adott oldalról.

Érthető, ha szeretnéd rávenni a potenciális ügyfeleidet arra, hogy iratkozzanak fel a hírleveledre vagy vásároljanak valamit, de érdemes mindezt diszkréten tenni. Ha rengeteg pop-up ablakot használsz, akkor valószínűbb, hogy elüldözöd a látogatódat, semmint sikert érnél el.