2023 március 23

Fitch: mélyponton a stabil kilátások az európai feltörekvőnél

Két évtizede nem mért mélypontra süllyedt a feltörekvő európai térség stabil kilátással nyilvántartott államadós-osztályzatainak aránya a Fitch Ratings besorolási listáján – áll a nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett tanulmányában.

A Fitch hangsúlyozza, hogy ez a folyamat is annak a sokkhatásnak az egyik megnyilvánulása, amelyet az ukrajnai háború gyakorolt a régió szuverén osztályzataira. A cég úgy fogalmaz: a háború mindenekelőtt emberi tragédia, de példátlan hatással járt a feltörekvő európai gazdaságok államadós-osztályzataira is. A Fitch Ratings kimutatása szerint most, egy évvel a háború kitörése után alig 36 százalék azoknak a besorolással ellátott közép- és kelet-európai gazdaságoknak az aránya, amelyeknek szuverén osztályzataira a cég stabil kilátást tart érvényben. A stabil kilátású minősítések aránya 2003 óta nem volt ilyen alacsony a régióban.

Közép- és kelet-európai osztályzat

A Fitch elemzői kiemelik, hogy egy évvel ezelőtt, tavaly februárban a feltörekvő európai gazdaságok államadós-osztályzatainak 70 százalékára volt érvényben stabil kilátás a cég szuverén minősítési listáján. Hangsúlyozzák azt is, hogy a stabil kilátású közép- és kelet-európai osztályzatok jelenlegi 36 százalékos aránya messze a legalacsonyabb a Fitch Ratings regionális szuverén besorolási portfolióin belül – ismertette a távirati iroda.

Az osztályzati kilátások megoszlása ugyanakkor most kiegyensúlyozottabb, mint a múltbeli szélsőértékek idején: a pozitív kilátású minősítések aránya jelenleg 23 százalék, a negatív kilátású besorolásoké 32 százalék a feltörekvő európai térségben – közölte a Fitch. A cég a térség hét gazdaságának államadós-besorolására tart érvényben negatív kilátást, ugyanannyira, mint a koronavírus-járvány csúcspontján. A Fitch Ratings Észak-Macedónia „BB plusz” és Románia „BBB mínusz” államadós-besorolását már az ukrajnai háború előtt negatív kilátással tartotta nyilván. Csehország és Észtország egyaránt „AA mínusz”, Magyarország „BBB” és Szlovákia „A” osztályzatának negatív kilátása elsősorban a háború okozta energiaválságot és a költségvetési kockázatokat tükrözi – áll a Fitch elemzésében.

A cég szerint Törökország „B” besorolásának negatív kilátását a török gazdaságpolitikából eredő, hosszú ideje fennálló kockázatok indokolják. Ukrajna és Fehéroroszország leminősítésével együtt a folyamat jelzi azt az alapvető romlást. A háború a térség szuverén adósainak hitelpiaci kondícióiban előidézett – hangsúlyozza pénteki elemzésében a hitelminősítő. A Fitch Ratings közölte: alapeseti várakozása szerint a háború az idén jelenlegi paraméterein belül folytatódik. A feltörekvő európai gazdaságok szuverén hitelképességének elsődleges meghatározó tényezői továbbra is a háború geopolitikai kihatásai, átgyűrűző gazdasági hatásai és az ezekhez kötődő szakpolitikai válaszlépések lesznek.