2024 június 16

Felcsillant a remény

A kiskereskedelmi forgalom 1,9%-kal növekedett az előző hónaphoz képest, ami 1,3% ponttal jobb, mint amire az elemzők számítottak.

Ez a mutató magában foglalja a késztermékek értékesítését. Mind a vállalatok, mind a lakosság által vásárolt termékek után fizetett összeg megjelenik benne. 

Mivel ezek a vásárlások nagy részben befolyásolják a gazdaságot, és jelentős hányadát adják a GDP-nek, így ez egy nagyon fontos indikátor. Hatással van a GDP-re, a fogyasztói árindexre-re, és azokon keresztül számos egyéb indikátorra, mivel, ha ezek a vásárlások visszaesnek drasztikusan, azzal csökkentik a GDP-t, illetve a kereslet visszaesése miatt esnek az árak rövid távon, és defláció felé indul a gazdaság.

Az elmúlt 5 évben átlagosan 0,3%-os növekedést produkált az indikátor, ami egy egészséges értéknek számít egy egészséges gazdaságban. 

A koronavírus megérkezése megnövelte a volatilitást és -16%, illetve 17%-os változást hozott az előző hónaphoz képest májusban, majd az utóbbit júniusban. Nyár óta ebben a változásban folyamatos csökkenés állt be, mindaddig még vissza nem konvergált a 0,3%-os átlag felé. 

Az elmúlt hónapi kiskereskedelmi forgalom azonban újból magasabb lett a vártnál, és a korábbi értéknél, ami adhat egy kis reményt azoknak, akik már a koronavírus által okozott gazdasági depresszió végét várják.

Az indexek mind pozitív tartományban nyitottak. A Dow Jones ipari átlagot mérő index emelkedett a legjobban, jelenleg 1,15%-os pluszban van. A Nasdaq, és az S&P 500 egyaránt 0,8% körüli értékkel került feljebb.


Forrás: investing.com