2024 április 22

Brutális esést szenved el a DAX

Az elmúlt napok tőkepiaci hangulatromlása új sebességbe kapcsolt, miután ma reggelre sorra érkeztek a negatív hírek a további esetleges európai korlátozásokról. Az értesülések szerint Angela Merkel, Németország kancellárja ma nagy bejelentést tesz, és lezárja a német vendéglátóipari egységeket november 4-től, hogy megakadályozzák az egészségügyi rendszer összeomlását, amit a koronavírus járvány rohamos terjedése okoz. Emellett Franciaország teljes lezárását is tervezik, nem véletlenül: az európai országok közül ott a legsúlyosabb a járványveszély, és a terjedése is igen aggasztó méreteket ölt.

A hírre a német tőzsdeindex, a DAX elképesztő esésbe váltott, az elmúlt napok esései után újabb mélypontot ütött, méghozzá úgy, hogy a technikai indikátorok márciusi óta nem látott túladottságot mutatnak. A helyzet komolyságát és a befektetők hangulatát jól tükrözi, hogy semmi jele nem látszik egyelőre a DAX talpra állásának.

https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_f0dce9a416537ef989980b92f02d7952.png
Forrás: www.investing.com

Ahogy a napos grafikonján látszik a DAX-nak, ma egy 200 pont körüli réssel nyitott az árfolyama, és nyitás után is jelentős zuhanásba váltott. Az alsó Bollinger-szalag több, mint 3 %-nyira (!) található a jelenlegi árfolyamtól, a ROC indikátor pedig rég nem látott mélységekben. Március óta először 30 alatt a napos RSI értéke is, ráadásul jelentős mértékben. A 200 napos mozgóátlag 12116-nál pedig már nagyon nagy távolságra van a jelenlegi jegyzéstől.

https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_2c26b2c1f65581f24101210c53f63ff9.png
Forrás: www.investing.com

Érdemes még megtekinteni röviden az 5 órás grafikont is, a német tőzsdeindex esetében az RSI értéke itt már alig 16, illetve 200 pontnál is nagyobb távolságban van az alsó Bollinger-szalag.

Ilyen szintű túladottság mindenképpen ritka, azonban összhangban áll az érkező negatív hírekkel. Kérdés, hogy az amerikai nyitás milyen hatást gyakorol az európai tőzsdékre, a kép mindenesetre nem túl bíztató a határidős indexek alakulása szerint.