2024 július 23

A gyümölcsök és zöldségek megfelelő tárolása

Akár otthon termesztesz zöldséget és gyümölcsöt, vagy inkább megvásárolod a piacon vagy a szupermarketben, fontos tisztában lenned azzal, hogyan is érdemes tárolni őket. 

Így ugyanis nem csak jobb minőségű és frissebb állagúak lesznek, hanem a tápértékük is tovább megmarad. Sőt, elkerülheted a gyümölcslegyek, vagy hétköznapi nevükön a muslicák megjelenését, ami rendkívül bosszantó tud lenni. Lecsapni nem lehet őket, a búvóhelyük a legtöbb esetben ismeretlen, ráadásul még olyan picik is, hogy átrepülnek a szúnyogháló résein. 

Ha netalántán nálad is megjelennének, akkor javasoljuk, hogy keresd fel az Otthonok & Megoldások tippek rovatát, amely egyik cikkében számos hatékony házi praktikát olvashatsz a a csapdába ejtésükre.

No, de térjünk vissza az eredeti témánkhoz, és nézzük meg, hogyan kell a gyümölcsöket és a zöldségeket úgy tárolni, hogy meghosszabbíthassuk a fogyaszthatósági idejüket.

Legfontosabb tárolási elvek

Kezdjük is rögtön a három legfontosabb tárolási elvvel, amelyek kiemelt jelentőséggel bírnak, ha friss zöldségeket és gyümölcsöket szeretnél!

Az első az, hogy csak szezonális zöldségeket és gyümölcsöket vásárolj az adott idényben! Az így termesztett gyümölcsöket és zöldségeket ugyanis általában csúcsérettségi állapotban szüretelik le. 

Aztán fontos még, hogy az elpakolásuk előtt minden sérült részt vágj ki! Ezáltal ugyanis elkerülheted, hogy megfertőzzék egymást, és a többi gyümölcs is romlásnak induljon.

Hogyan lehet a gyümölcsöket frissen tartani?

A gyümölcsöket nem feltétlenül kell hűtőben tartani. Elég, ha egy körülbelül 15 fokos helyiségben tárolod őket, a közvetlen napfénytől óvva. Emellett ügyelj még a megfelelő szellőzésre is, és hosszabb tárolás esetén ne tedd őket zacskóba, mert könnyen bepenészedhetnek!

Abban az esetben, ha mégis hűtőbe rakod a gyümölcsöket, fontos, hogy soha ne mosd meg őket, csak közvetlenül fogyasztás előtt! Továbbá lehetőség szerint tárold őket külön a zöldségektől! Egyes gyümölcsök, például az alma vagy a banán, ugyanis jelentős mennyiségű etilént bocsátanak ki, ami megrövidítheti az élettartamukat.

Végül ejtsünk pár szót a zöldségek frissen tartásáról is!

A hűvös helyen történő tárolásról szóló kijelentésünk a zöldségek esetében is érvényes. Talán annyival egészítenénk ki, hogy itt már jobban kell ügyelni a páratartalomra is. Ha ugyanis ez túl magas, akkor rothadásnak indulhatnak. Abban az esetben pedig, ha túl alacsony, akkor elveszíthetik a nedvességtartalmukat.

Amennyiben pedig mégis a hűtőbe kerülnek, mivel a külön helyiségben történő tárolásuk nem megoldható, akkor fontos, hogy ne hámozd meg őket, mivel úgy sokkal gyorsabban megromlanak és kiszáradnak! 

Ha viszont a megmosott, meghámozott zöldségekből megmaradt részeket szeretnéd frissen tartani, akkor tedd őket egy légmentesen záródó dobozba, vagy műanyag fóliával lefedve a hűtőbe, és lehetőség szerint pár napon belül fogyaszd is el őket!