Putyin bekeményített, a háború eszkalálódik.

A NATO Oroszországot vádolja az ukrajnai háborús események fokozódásával, miután Moszkva elkezdte megtenni a szükséges lépéseket az annektáláshoz. A Kreml szövetségesei a megszállt területeken népszavazásokat jelentettek be az Oroszországhoz való csatlakozásról, az ország parlamentje pedig jóváhagyta a részleges katonai mozgósítást. Az Állami Duma, amely egy választott képviseleti és törvényhozói szerv Oroszországban, kedden elfogadta a dezertálásért járó büntetések növeléséről szóló törvényt. Ebből is látszik, hogy Putyin bekeményített. Ebben a hónapban több ezer négyzetkilométernyi területet veszített el az ukránokkal szemben. A csúcstalálkozón még erős szövetségese, Xi Jinping is kijelentette, hogy kétségei vannak a háborúval kapcsolatban. A mozgósításokból úgy tűnik, hogy az oroszok stratégiát váltottak.

(www.shutterstock.com)

Putyin szerdai beszéde nagy port kavart, a nyugati hatalmak most reagáltak

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a népszavazásokat a háború további eszkalációjának minősítette. Továbbá hozzátette, hogy a hamis népszavazásoknak nincs legitimitása és nem változtat az orosz agresszión. Az orosz elnök beszédéből az is kiderült, hogy Oroszország rendelkezik modern tömegpusztító fegyverekkel.

(www.shutterstock.com)

Josep Borrell, brüsszeli diplomata szerint az EU határozottan elítéli a tervezett illegális népszavazást, amely szembemegy a törvényes és demokratikusan választásokkal, és sérti Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását. Azt is hozzátette, hogy az ilyen cselekedetek eredményei semmisek lesznek, és az EU és annak tagállamai nem ismerik majd el az eredményeket.

Miért okoz akkora félelmet az annektálás?

„Az orosz területre való behatolás olyan bűncselekmény, amely az önvédelem érdekében lehetővé teszi az ország teljes fegyverarzenáljának felhasználását,” jelentette ki Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök. Ez azonban azt jelentené, hogy további területek annektálásával Moszkvának lehetősége adódhat, hogy a NATO által, Ukrajna számára biztosított fegyverek egyenesen Oroszország elleni támadásnak minősüljenek.

Forrás: ft.com

Címlapkép: Shutterstock