Pesszimista előrejelzést közölt a Goldman, a bank közgazdászai szerint az elszabaduló energiaárak következtében a brit infláció 2023 első felében akár a 22 százalékos szintet is átlépheti.

A Goldman Sachs Group vészjósló előrejelzéssel rukkolt elő. A befektetési bank közgazdászai szerint, ha a földgáz árak az elkövetkező hónapok során is hasonlóan nagyütemben emelkednek, akkor a brit infláció akár a 22 százalékos szintet is átlépheti.

A Goldman ijesztő jóslata a legújabb meghökkentő előrejelzés az Egyesült Királyságban kibontakozó válság súlyosságára vonatkozóan. Egyre jobban elhalványulnak azon remények, hogy az infláció októberben elérheti a csúcspontját. A Goldman becslése még borúlátóbb, mint a Citigroup múltheti előrejelzése.

Ahogy arról a múlthéten is beszámoltunk, a Citi közgazdászai szerint az elszabaduló rezsiárak következtében a brit infláció 18.6 százalékon érheti el a csúcspontját, valamikor 2023 első felében. A Goldman előrejelzése szerint amennyiben még jobban fokozódik az energiaválság akkor 22.4 százalékon tetőzhet az infláció 2023 első felében. Mind a Citi, mind a Goldman előrejelzése jóval magasabb inflációval kalkulál, mint a Bank of England hivatalos becslése. Az angol jegybank szerint októberben tetőzhet a brit infláció, és ekkor akár 13.3 százalékon is alakulhat az infláció.

Az elkövetkező időszak fókuszában az energiaárak alakulása lesz. Kulcsfontosságú lesz, hogy a kormány milyen intézkedéseket hoz a háztartásokra nehezedő nyomás enyhítésére. Az energiaárak növekedésének teljes ellensúlyozásához 30 milliárd fontra lenne szükség az elkövetkező 6 hónapban, ami a szigetország GDP-jének mintegy 1.4 százaléka.

(www.shutterstock.com)

Az inflációs nyomás növekedésével egyidejűleg valószínűleg az előzetesen vártnál agresszívebb kamatemelésre kényszerül a Bank of England. A befektetők jelenleg azt várják, hogy az alapkamat jövőre elérheti a 4.25 százalékos szintet, a jelenlegi 1.75 százalékos szintről. A Citi közgazdászai szerint ettől nagyobb mértékű szigorításra lesz szükség, szerintük az infláció kordában tartásához a jelenlegi 1.75 százalékos szintről 7 százalék körülire kellene emelnie az irányadó kamatlábat a Bank of England-nek.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com