A Citi közgazdásza szerint jobb, ha hozzászoknak a meredeken emelkedő árakhoz a brit fogyasztók, a vészjósló előrejelzés szerint a brit infláció 2023 első felében akár a 19 százalékot is megközelítheti.

Az elmúlt időszak egyik legégetőbb kérdésévé az infláció vált. A magas infláció kifejezetten nagy gondot okoz, a nagymértékű drágulás az élet minden területére kiterjed. Az infláció a világ szinte minden táján fejtörést okoz. A szigetországban továbbra is gyorsul az áremelkedés, a legfrissebb adatok szerint a brit infláció idén júliusban 40 éves csúcson alakult.

A brit statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) múlt heti beszámolója szerint júliusban éves szinten 10.1 százalékos volt az áremelkedés mértéke az Egyesült Királyságban, ami újabb 4 évtizedes csúcsot jelent. A közgazdászok előzetesen 9.8 százalékos inflációt prognosztizáltak. A brit infláció egy hónappal korábban, idén júniusban, 9.4 százalékon alakult, ami szintén 40 éves rekordnak számított. A Bank of England becslése szerint októberben tetőzhet a brit infláció, a bank becslése szerint akár 13.3 százalékon is alakulhat az infláció ekkor.

Tegnap Benjamin Nabarro, a Citi vezető közgazdásza egy ijesztő szcenárióról számolt be. Az elemző szerint jobb, ha a brit fogyasztók hozzászoknak a 2 számjegyű inflációhoz, a vészjósló előrejelzés szerint a brit infláció 2023 első felében akár a 19 százalékot is megközelítheti.

Nagymértékű drágulás jöhet

Nabarro szerint a brit infláció 18.6 százalékon érheti el a csúcspontját, valamikor 2023 első felében. Ez jelentősen magasabb érték, mint a Bank of England becslése. Nabarro szerint elszabadulnak a rezsiárak, ha az Office of Gas and Electricity Markets megszünteti az ársapkát. A szigetországban a múlt héten 25 százalékkal drágult a gáz, az áram ára pedig 7 százalékkal nőtt meg.

A becslés szerint az átlagos rezsi összege a jelenlegi 1285 fontos szintről (ami már önmagában több mint 50 százalékos drágulást jelent idén) októberre 3717 fontra drágul, míg jövő áprilisra az 5800 fontos szintet is átlépheti. A pesszimista előrejelzés szerint jövőre több mint 10 millió háztartásnak fog kihívást jelenteni a mindennapi megélhetés a számlák kifizetését követően.

Kulcsfontosságú lesz, hogy a kormány milyen intézkedéseket hoz a háztartásokra nehezedő nyomás enyhítésére. Az energiaárak növekedésének teljes ellensúlyozásához 30 milliárd fontra lenne szükség az elkövetkező 6 hónapban, ami a szigetország GDP-jének mintegy 1.4 százaléka. Nabarro szerint az infláció kordában tartásához a jelenlegi 1.75 százalékos szintről 7 százalék körülire kellene emelnie az irányadó kamatlábat a Bank of England-nek.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com