Fontos mérföldkőhöz érkezett az EV forradalom. Első alkalommal lett elektromos modell a legkeresettebb autó szeptemberben Európában.

A JATO Dynamics által hétfőn közzétett adatok szerint a Tesla Model 3 lett az első elektromos modell, amely a legkeresettebb autóvá vált szeptemberben Európában. A Tesla Model 3 nem csak az első elektromos, hanem az első nem európai gyártású autó is, amely az Ókontinens élére tört szeptemberben.

A lista élére kerülő Tesla Model 3-ból 24 591 darabot értékesítettek szeptemberben Európában, ezzel a népszerű elektromos kompakt Tesla 2.6 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak. A Model 3 -ból több mint 6000 darabbal többet értékesítettek szeptemberben Európában, mint a második helyen végző Renault Clio-ból. A Tesla Model 3 értékesítési számai 2020 szeptemberéhez képest 58 százalékkal, 2019 szeptemberéhez képest pedig 42 százalékkal nőttek.

Forrás: https://www.jato.com/

A tisztán elektromos hajtással szerelt új autók között is a Teslák voltak a legkapósabbak. Első helyen végzett a Model 3, második helyen a Model Y. Harmadik helyre a Volkswagen ID.3 futott be, több mint 600 eladással elmaradva a második helyezett Model Y-tól.

TeslaModel3
Európa legnépszerűbb autója szeptemberben: Tesla Model 3

A Tesla immáron az európai EV szegmensben is piacvezető, az EV szektor 24 százalékát uralja a Tesla, ezt követően a Volkswagen-csoport áll 22 százalékos piaci részesedéssel, végül a dobogó harmadik fokát 13 százalékos piaci részesedéssel a Stellantis-csoport foglalja el. Az Elon Musk vezette Tesla több autót értékesített, mint olyan nagymúltú márkák, mint például a Fiat, a Nissan vagy a Seat.

Az EV mánia úgy néz ki, hogy a dízel autókra jelenti a legnagyobb „veszélyt”. A pandémia kitörése előtt több mint 10.3x annyi dízel autót regisztráltak, mint elektromos vagy hibridet. Mára ez az arány megközelíti az 1:1-et.

Szeptemberben a tisztán elektromos, illetve hibrid hajtású modellek kifejezetten népszerűek voltak, értékesítési számaikban havi szinten 44 százalékos növekedés volt megfigyelhető. A hónap során összesen 221.500 „zöld” autót regisztráltak Európában. A dízelüzemű járművekből mindössze 167.000 új modellt regisztráltak, ami 51 százalékos csökkenést jelent.

Összességében az európai autóeladások száma nem érte el az egy millió darabot szeptemberben, ez 25 százalékos csökkenést jelent tavalyhoz képest. Felipe Munoz a JATO elemzője elmondta, hogy a chiphiány következtében az autószalonok készlete továbbra is a megszokottnál alacsonyabb szinten tartózkodik, sok modell gyártását szüneteltetni kellett. „Jelenleg akár 1 évet is várni kell egy-egy modellre, sok fogyasztó ilyen várakozási idő mellett már inkább a használtautó-piachoz fordul.”

A Tesla múlt szerdán publikálta harmadik negyedéves jelentését, melyből kiderült, hogy az autógyártó 13.8 milliárd dolláros árbevételt és részvényenkénti 1.86 dollár nyereséget ért el. A Tesla október másodikán a vártnál erősebb szállítási számokról számolt be.

A Tesla az autóipart is súlyosan érintő globális chiphiány ellenére is 2021 harmadik negyedévében mintegy 241 300 darab elektromos autót szállított le újdonsült tulajdonosainak.

Az autógyártó október 2-ai bejelentése szerint a szeptember 30-al lezáródó három hónapos periódus során a Tesla összesen 241 300 darab elektromos autót szállított le. A tavalyi év ugyanezen periódusában 139 593 darab Teslát értékesítettek.

A Tesla közleményéből az is kiderült, hogy a háromhónapos periódus alatt összesen 237 823 darab autót gyártottak le, melyből 228 882 darab az elérhetőbb árú, középkategóriás Model 3 és Model Y volt. A harmadik negyedévben 8941 darab Model S és Model X került legyártásra.

Tőkepiaci tekintetben kifejezetten jól teljesít az elmúlt napokban a Tesla, mindenkori csúcsra tört az árfolyam. Idén közel 30 százalékos pluszban van a papír, míg az elmúlt 1 év során több mint 113 százalékkal nőtt a Tesla részvények értéke.