A piacok próbálják beárazni Jerome Powell Fed elnök pénteki várva várt Jackson Hole-i beszédét. Az előzetes várakozások szerint Powell továbbra is az agresszív kamatemelés mellett fog felszólalni az inflációs letörésének érdekében.

A héten rendezik meg a Fed Jackson Hole-i konferenciáját, melynek fő témái természetesen az infláció, a recessziós félelmek és a kamatemelési ciklus várható alakulása lesznek.

A tőkepiaci szereplők fókusza Jerome Powellre szegeződik. A Fed elnöke pénteken fog beszédet tartani, a piacok jelenleg ezt próbálják fairül beárazni. Az előzetes elemzői várakozások szerint Powell továbbra is az agresszív kamatemelés mellett fog felszólalni az inflációs letörésének érdekében, noha ez a gazdasági növekedés visszaesésével járhat.

Az amerikai vezető tőzsdeindexek pozitív tartományban tudták zárni a tegnapi kereskedési napot, és az amerikai határidős tőzsdeindexek már ma reggel is optimista hangulatot sugalltak a mai kereskedési napra vonatkozóan. Az elmúlt napokban azonban a nyári rally momentumának megtörését követően korrekció söpört végig a piacokon, miután kitudódott, hogy a Federal Reserve tisztviselői egyetértenek azzal, hogy az infláció leküzdéséhez lassítani kell a gazdaságot, a 2 százalékos inflációs cél eléréséhez akár az előzetesen vártnál nagyobb mértékű szigorításra is sor kerülhet.

Szigorítás jöhet

A Fed továbbra is a monetáris politika szigorítása mellett teszi le a voksát, annak ellenére, hogy az amerikai gazdaság lassulására utaló jelek láthatóak, és júliusban az inflációs nyomás is enyhült. Ma délután újabb képet kaphatunk az amerikai gazdaság helyzetéről, a GDP adatok személyében. Egyesek az infláció lassulásával és a recessziós félelmekkel magyarázva a monetáris politika lazítására spekulálnak, azonban a jegybank jelenlegi kommunikációja arra utal, hogy tovább folytatják az agresszív monetáris politikát. Powell pénteki beszéde alatt várhatóan minden apró üzenetre hevesen reagálhatnak majd a piacok.

(www.shutterstock.com)

A jegybank legközelebb szeptemberben tart kamatdöntő ülést, nem kizárt, hogy ismét 75 bázispontos kamatemelésre fog sor kerülni. Ha valóban 75 pontos kamatemelésre kerülne sor szeptemberben, akkor ez lenne sorozatban a harmadik ekkora mértékű emelés és március óta az ötödik kamatemelés.

(https://tradingeconomics.com/united-states/interest-rate)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com