A világ pandémiás helyzete lazítást követel a szabadalmak tekintetében. Amíg fejlődő országok már nagyon várják, addig a tőzsde ezt kevésbé díjazza.

A szerdai nap folyamán, egy sajtóközlemény keretei között nagy hírt jelentettek be az USA-ban. Mindezt a Biden-Harris adminisztráció kereskedelmi képviselője, Katherine Tai tette közzé. A tartalmat tekintve azt sejthetjük, hogy komoly változások lesznek a globális vakcinagyártásban. Az Amerikai Egyesült Államok kormánya nagyra becsüli a szellemi tulajdont, és a hozzá kapcsolódó szabadalom jogi oltalmát. Azonban a világjárvány okozta globális egészségügyi krízishelyzetben kénytelenek felülvizsgálni szerepüket a pandémia megállításában. Így született meg a döntés, hogy az USA kormánya támogatja a vakcina szabadalmakról történő lemondást. A hírre pedig azonnal reagált az amerikai piac is.

Igazságosabb elosztást 

Már jóideje sokan tényként kezelték, hogy a jelenlegi vakcinagyártók termelési kapacitása jelenti a világ átoltottságának szűk keresztmetszetét. Ez természetesen részben igaz, hiszen nincs olyan és annyi gyártósor, amely hét és félmilliárd ember oltóanyag szükségletét képes lenni rövid idő alatt kielégíteni. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy a Covid-19 elleni vakcinák szabadalmaztatói a saját szellemi tulajdonukat féltik. Értelemszerűen, ha külsős gyártókkal megegyeznének az előállításról, akkor a szabadalmuk kikerülne a saját kezeik közül. Ezáltal újabbnál újabb vakcinák jelenhetnének meg a piacon, amely hátráltatná a jelenlegi oltóanyag feltalálók versenyben betöltött vezető szerepét. Ehhez elég lenne egy kisméretű változtatás is a felhasználásra kapott szabadalmakon, és már az újnak is minősülne a versenyhivatalok előtt. 

A jelenlegi oltóanyag előállítás igazságtalanságát már sok helyen kritizálták. A legnagyobb gondot a fejlődő országok pandémiás helyzete jelenti. Ezen országoknak sem az egészségügye, sem az anyagi források helyzete nem teszik lehetővé a hatékony vakcinabeszerzést és beadást. Kiemelkedő problémának tekinthetjük az afrikai államok átoltottsági helyzetét. A szituációt bonyolítja, hogy korfájukat tekintve nagyon fiatal társadalmakról beszélhetünk, ahol a lakosság döntő része kiskorú. A jelenleg is hatályos előírások értelmében jelenleg nincs egyértelmű állásfoglalás a gyermekek oltásáról. Egyedül a Pfizer-BionTech oltóanyagával kapcsolatban hallhattunk pozitív hangokat ezügyben. Afrikai országok nyájimmunitásához azonban a gyerekek immunizálása elengedhetetlen lesz. 

Ezen térségek továbbá jellemzően az olcsóbb vakcinákat tudják importálni. A piacon elérhetőek közül az AstraZeneca oltóanyagát sorolhatjuk ide, azonban számos kritika érte már a brit-svéd vakcinát. A fejlődő államoknak szintén szükségük lenne a nyugati országokban előszeretettel alkalmazott, például Pfizer-BionTech és Moderna oltásokra. Ezt a WHO több soron is kezdeményezte már, de a keresletet lekövetni képtelen gyártás egyelőre nem tudja teljeskörűen kiszolgálni a nyugati országok igényeit sem. 

Fordulópont a tőzsdén, de a vakcinagyártásban is? 

Az amerikai kormányzat állásfoglalása egyértelmű, azonban ez nem jelent azonnali szanckiókat. A Joe Biden vezette adminisztráció egyelőre a WTO-hoz fordul segítségért. Ezáltal kérelmezni fogják a vakcinákkal kapcsolatos szabadalmak szabályozásának időleges enyhítését. Ez tovább bonyolítja a helyzetet, ugyanis a Kereskedelmi Világszervezet működési mechanizmusa szerint egyhangúan kell megszavazni a javaslatot. Mindez 164 ember konszenzuson alapuló szavazatát jelenti, amely összhang egyelőre nincs belátható távolságban előttünk. Ennek ellenére a piac rögtön pesszimistán reagált, és az amerikai vakcinákat szabadalmaztató vállalatok egy részének részvényei egyaránt rosszul teljesítettek.

Bollinger-szalagon belül egyelőre a Moderna – www.investing.com

A Moderna 6,1%-os mínuszban zárta a tegnapi kereskedési napot. A 20 napos mozgóátlaga alá gyengülő részvénynek van még bőven mozgástere lefelé, hiszen a csúcsainak közeléből fordult le.

Kitörés után gyenge teljesítmény a Novavaxtól – www.investing.com

Hasonlóan teljesített szerdán a Novavax is. Az amerikai vakcinafejlesztő éppen kitörni látszott a Bollinger-szalagból, viszont a múlthét óta gyengén teljesítő cég papírjai további esésbe kezdtek. Néhány nap leforgása alatt közel 30%-os gyengülés volt megfigyelhető, amelyet tetézett a szerdai bejelentés. 

Csúcsról irány lefelé a BionTech-nél – www.investing.com

A BionTech papírjai a 207 dolláros csúcs közeléből fordultak lefelé. A németországi központú cég közösen szabadalmaztatott vakcinát az amerikai Pfizerrel. A tengerentúli cég azonban oldalazással töltötte a szerdát, viszont az after-hours kereskedés során szintén esésbe kezdtek. Mindezt folytatták a csütörtöki pre-market tőzsdenyitás előtti kereskedés során is, a cikk megírásakor 3,5%-ot estek a vállalat részvényei.

Az előttünk aktívan zajló vakcinaháború koránt sincs lejátszva. Az biztos, hogy az egész világ szempontjából kulcsfontosságú az oltóanyagok igazságosabb elosztása. Már az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy néhány kevésbé védett országban hogyan tud mutálódni a koronavírus. India és Dél-Afrika esetében sorsdöntő lesz, hogy a vírus-variánsokat sikerül-e megállítani a nyugati vakcinákkal. Ez pedig csak akkor fog kiderülni, ha el is kezdhetnek oltani velük.