A Wells Fargo szerint a medvepiac hossza nagyban függhet attól, hogy recesszióba bukik-e az amerikai gazdaság.

Az S&P 500 benchmark index június 13-án bukott hivatalosan is medvepiacba, ekkor zárt először több mint 20 százalékkal alacsonyabban, mint az év eleji csúcspontján. Az elmúlt időszakban nagy mértékű visszahúzódásokat láthattunk az amerikai börzéken. Sokan gondolják, hogy az alacsonyabb árszintek jó beszállási lehetőségek, mások egyelőre kivárnak. A Wells Fargo Investment Institute kedden arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi medvepiac negatív hatásai várhatóan csak hosszabb idő után „gyógyulnak be.”

Ezt mutatják a historikus adatok:

A Wells Fargo 11 medvepiacot vizsgált meg az S&P 500 kapcsán, az elemzőcsapat megállapította, hogy a medvepiacok átlagosan 16 hónapig tartottak, átlagosan 35.1 százalékos visszaesés mellett.

Fontos megállapítás a Wells Fargo részéről, hogy amennyiben a medvepiac akkor történt, amikor a gazdaság nem bukott recesszióba, jelentősen rövidebb ideig, átlagosan 6 hónapig tartott a lejtmenet, némileg alacsonyabb átlagosan 28.9 százalékos visszahúzódás mellett.

Historikus adatok alapján a recesszió azonban jelentősen megnövelte a medvepiacok hosszát, ezekben az esetekben átlagosan 20 hónapig tartott az esés, -37.8 százalékos átlagos hozam mellett.

(Bloomberg, Wells Fargo Investment Institute)

A jelenlegi medvepiac kezdődátuma visszamenőlegesen január 3 lett, az S&P 500 ekkor zárt rekordmagasan, 4 796.56 pontos árfolyam mellett. Technikailag már több mint 5 hónapja tart a jelenlegi medvepiac. A Wells Fargo szerint vonzóak lehetnek a jelenlegi árszintek, azonban szerintük az elkövetkező hónapok során jobb beszállópontok várhatóak. A potenciális recesszió kockázata, az egyre csak növekvő infláció, valamint a Federal Reserve kamatemeléseit követően megnőtt a pesszimizmus mértéke a tengerentúli börzéken.

Merre tovább? (www.shutterstock.com)

Kedden a tőzsdenyitást követően mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex pozitív tartományba fordult, a nap végére azonban nagyobb mértékű mínuszban zártak. A benchmark S&P 500 2.01 százalékot esett, a blue-chip index Dow Jones Ipari Átlag 1.56 százalékos mínuszban zárt, a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index pedig 2.98 százalékos mínuszba bukott.