A mai napon a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének találkozójára esik sor

Az olaj piacán továbbra sem áll meg az élet, a volatilitás már mindennapossá vált a háború kitörése óta. A kínálati mennyiségért felelős OPEC újabb találkozójára kerül sor, amely nagy változásokat hozhat a piacon. Jelenleg egy medvepiacot láthatunk, ahol az árfolyam fél éve nem látott mélységekben tartózkodik. Ez a termelőknek nem tetszik, hiszen több hónapon keresztül extra profitra tudtak szert tenni a rekordmagas árfolyamok miatt. Ettől az utóbbi hónapokban tapasztalt enyhülés megfosztotta őket, most azonban vissza szeretnének vágni. Szaúd-Arábia már két hete jelezte, hogy az OPEC bármikor csökkentheti a termelését, bármilyen formában. Csak a kijelentés hatására sikerült a Brent olajárakat hordónként 100 dollárra emelni körülbelül egy hétig. Most ezen a találkozón ennél szignifikánsabb lépésekre is elszánhatják magukat a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagjai.

(www.shutterstock.com)

Kína újra vírussal szenved, az olajkereslete csökken

Bár Szaúd-Arábia kijelentése felnyomta az árakat, azóta újra 95 dollárig süllyedt vissza a Brent. A csökkentést előidézték a világ második legnagyobb gazdaságában bevezetett friss lezárások, amelyek csökkentették a szükséges importmennyiséget. Ezen felül a medvéket erősítik a fokozott recessziós félelmek és a Fed agresszív politikája. Ez miatt előfordulhat, hogy az OPEC-nek komolyabb lépésekhez kell folyamodnia. Míg az OPEC szerint az olajigény robusztus, és az év végéig az is marad, az adatok azt sugallják, hogy Kína kereslete gyenge volt ezen a nyáron. A lassuló ipari tevékenység az Egyesült Államokban és Európában is valódi jelenség.

(www.shutterstock.com)

Ha az OPEC meglepi a piaci szereplőket, és szeptember 5-én bejelenti a csökkentéseket, akkor az egy ideig támogathatja az olajárakat, azonban, a hétfői ülés valószínűbb eredménye, hogy a kartell kivár. Két dolog van, ami miatt nem akarnak elhamarkodott döntést hozni a mindig is jelen lévő kereslet és kínálat ingadozásán túl. Ez pedig az iráni nukleáris megállapodás, és Oroszország termelése.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock