Leminősítés nem történt, de a kilátást rontotta a Standard & Poors.

Ma késő este került nyilvánosságra az S&P hitelminősítő döntése Magyarország adósságbesorolásával kapcsolatban. Az intézmény megerősítette hazánk BBB, azaz befektetésre ajánlott besorolását, a kilátást azonban stabilról negatívra rontotta. Mindez azt jelenti, hogy közelebb kerültünk egy esetleges leminősítéshez, és ezt vélhetően a piac is negatívan fogadja majd.

Külső és belső kockázatok

A Standard & Poors indoklásában több fontos kockázati tényezőt is azonosított. Ezek közül kiemelkedik az, hogy még mindig nincs megállapodás a helyreállítási alap forrásairól, ami egyre növeli a közvetlen forrásvesztés esélyét. Emellett problémát jelenthet az Oroszországtól való importfüggőség. A hazai gazdaságot veszélyezteti az inflációs nyomás, az emelkedő kamatkörnyezet, de a forint volatilis árfolyama is az indokok között szerepelt. A hitelminősítő ugyanakkor elismerését fejezte ki a magyar kormány közelmúltban meghozott intézkedései kapcsán, amelyek a költségvetési stabilitást segítették elő.

Az uniós pénzekkel kapcsolatos bizonytalanság is hozzájárult a döntéshez (www.shutterstock.com)

A hitelminősítő becsléseket is megfogalmazott a jövőbeli makrogazdasági környezettel kapcsolatban. Az S&P számításai szerint idén 5,1 %-os, jövőre pedig 2,3 %-os lesz a GDP növekedés, ami jelentős lassulás. 2022-re 4,9 %-os, 2023-ra vonatkozóan pedig 3,8 %-os költségvetési hiányt prognosztizál az intézmény, az infláció pedig az idénre várt 11,5 % után a következő évben is igen magas, 7,5 %-os lesz a hitelminősítő közleménye szerint.

Érdekes lehet a piaci reakció

A hitelminősítők döntései két okból is kiemelten fontosak a piaci szereplők számára. Egyrészt több intézményi és magánbefektető szempontja lehet az intézmények véleményalkotása egy adott országról, hiszen nagy hagyománnyal rendelkező elemzőintézetek állásfoglalásáról van szó. Másrészt az általános, országspecifikus piaci megítélés szempontjából is érdekes egy-egy döntés, hiszen alakíthatja a magyar eszközökről alkotott általános képet, felhívhatja a figyelmet a pozitív és negatív tendenciákra.

Mivel bőven piaczárás után közölte döntését a hitelminősítő, a piaci reakciókat hétfőn reggel láthatjuk majd. A forint árfolyamára gyakorolhat alapvetően azonnali hatást a minősítés, de természetesen nem biztos, hogy akkor ez lesz leginkább a kereskedők fókuszában. A tőzsdei részvények közül a nagyobb blue chipek árfolyama reagálhat elsődlegesen a döntésre, ennek mértéke az általános nemzetközi hangulattól és az aktuális vállalatspecifikus tényezők függvénye.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220812/itt-az-elso-kellemetlen-lepes-negativra-rontotta-magyarorszag-kilatasat-az-sp-561071