Az uniós pénzek sorsától is függhet a folytatás.

Nem kezdte túl jól a szeptembert a magyar fizetőeszköz, a folytatás azonban annál szebb. A forint árfolyama ugyanis jócskán a kulcsfontosságú 400-as szint alá erősödött az euróval szemben, és a többi jelentősebb devizával szemben is sokkal jobban áll most a hazai pénznem. Az erősödés egyáltalán nem véletlen, most igazán szinte minden pozitív tényező összejött. A kérdés most már az, hogy meddig tarthat a forint lendülete, és hogy valóban tartós fordulat jön-e.

Van ok az optimizmusra

A forint mostani erősödése és annak megtartása mögött jócskán találunk optimizmusra okot adó tényezőket. Ilyen a jegybank továbbra is tartó monetáris szigorítása – a régió legmagasabb kamatszintje a mienk, augusztus végén ráadásul 3 új eszköz (kötelező tartalékráta emelése, hosszú lejáratú betét, jegybanki diszkont kötvény) is bevezetésre került. Az augusztusi inflációs adat pedig bár újabb, több évtizedes csúcsot jelent a pénzromlás ütemében, mégsem okozott negatív meglepetést a piaci szereplők számára. Reálkamatokról beszélni még mindig nem lehet ugyan, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kitartó szigorítása lassan megteheti hatásait az inflációs nyomás leküzdésében.

Sokat segített az MNB szigorú fellépése is a forintnak (www.shutterstock.com)

Emellett számos külső tényező is segíti a forint erejét. A dollár esése és a nemzetközi tőzsdék talpra állása pozitív tényezők a forinthoz hasonló sérülékeny devizák számára – erre pedig az Európai Központi Bank (EKB) szigorúra váltó monetáris politikája is segítően hatott. Nem semleges az orosz-ukrán háború állása sem, az ukrán fegyveres erők ellentámadása egyelőre sikeresnek mondható, ez pedig fellélegzést hoz a piacokra. Ráadásul a gázárak is jelentős csökkenésbe kezdtek az elmúlt egy hétben, ami pedig Magyarország devizamérlegére, energiaszámlájára gyakorol könnyítést.

Kellhet még egy lendület

A körülmények többsége bár most pozitív, bőven vannak kockázatok is. Leginkább az uniós forrásokról szóló vita aggaszthatja a piaci szereplőket, ugyanis a pénzekről még mindig nincs megállapodás a magyar kormány és az Európai Bizottság között. Amennyiben erről a frontról is jó hírek érkeznek, az megadhatná a forintnak a lendületet a 392-396 közötti sáv legyőzésére az euróval szemben. Ha ez sikerül, akkor beszélhetünk már jelentősebb fordulatról is. Újabb gyengülés esetén a 400-as érték már ellenállás lehet az EUR/HUF keresztárfolyam grafikonján, a szint felett azonban újra van esély jelentősebb esésre.

Címlapkép forrása: Shutterstock