Nagyot megy a Mol, de érdemes résen lennünk.

Nagyon szép emelkedést mutatott be az utóbbi időszakban a második legnagyobb hazai blue chip, a Mol. Mindez annak ellenére következett be, hogy jelentős esést szenvedett el az olajár, és az árstopok és különadók továbbra is nyomás alatt tartják az olajvállalatot. Az ok leginkább az országspecifikus befektetői megítélés javulása lehet, valamint az, hogy Vecsésnél kőolajat talált a Mol.

Lelkesedés a felfedezésre

A Mol tegnap jelentette be, hogy Vecsés közelében eredményre vezettek a fúrások, és jelentős mennyiségű kőolajat találtak. A cég napi 600 hordó kitermelését indítja el az új olajmezőn, de ez a későbbiekben napi 700-1000 hordóra emelkedhet. Ahogyan Hernádi Zsolt, a Mol Csoport elnök-vezérigazgatója is fogalmazott, az energiafüggősége csökken ezzel tovább az országnak. Természetesen emellett ez plusz bevételt jelent az upstream (kutatás-termelés) szegmensnek is, van oka tehát az örömre a befektetőknek.

Olajat talált a Mol, örülnek a befektetők (www.shutterstock.com)

Emellett érdemes megfigyelni, hogy általában véve is jól teljesített az utóbbi napokban a magyar tőzsde, és a többnyire a forint is. A Mol emelkedésében tehát része lehet az országspecifikus befektetői tényezők javulásának is, de a nemzetközi piaci légkör is támogatóan hathatott az olajvállalat részvényeinek árfolyamára. Ráadásul nemrég kiváló harmadik negyedéves gyorsjelentést produkált a Mol, ennek árazása is történhetett.

Vannak kockázatok

A Mol árfolyamát a fentiek mellett továbbra is számos rendkívüli tényező is meghatározhatja. Ilyen a benzinárstop, amely Magyarországon már több, mint egy éve érvényben van. Fontos lehet az extraprofitadó hatása, valamint természetesen a finomítói marzsok, és a most éppen esésben lévő olajárfolyam alakulása. Ahogy a Barátság kőolajvezetékkel történt legutóbbi incidenseknél láthattuk, a piac egyre inkább kezdi megszokni és beépíteni a kockázatokat az orosz olajra vonatkozóan, ugyanakkor a szomszédunkban dúló háború továbbra is jelentős hatással lehet a Molra is.

https://www.hellovidek.hu/gazdasag/2022/11/21/szenzacios-rengeteg-koolajat-talalt-a-mol-vecsesnel-ez-lesz-a-magyar-olaj-sorsa

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!