Lassan eldőlhet az árfolyam sorsa, mutatjuk, mi lehet a döntő.

Az elmúlt nagyjából másfél hétben nem alakult túl izgalmasan az OTP árfolyama. A legnagyobb hazai blue chip értéke ugyanis egy viszonylag szűk sávban ingadozik – nem lehet kijelenteni még, hogy biztosan fordult volna a július végi mélypontról, de már azt sem mondhatjuk, hogy folytatódik a részvényárfolyam hanyatlása. Közel lehet egy jelentősebb elmozdulás, megmutatjuk, mi hozhatja el.

Szűk sáv – nincs döntés

Az OTP árfolyamára szokásos módon számtalan tényező hat a nemzetközi befektetői hangulattól kezdve az országspecifikus piaci megítélésen át a bank konkrét teljesítményéig. Utóbbiról az augusztus közepe körül közölt gyorsjelentés adott információt, a jelentés közzétételét megelőző rally és a számokra adott piaci reakció elegendő volt ahhoz, hogy elmozduljon a 7800-8500 közötti sávból az árfolyam. A piaci szereplők pozitívan értékelték, hogy az orosz-ukrán háború, az extraprofitadó, a kamatstop és az inflációs nyomás közepette is erős nyereséget tudott felmutatni a nagybank.

Szép számokat szállított az OTP, de megtört az árfolyam lendülete (www.shutterstock.com)

Azóta viszont megtorpant a lendület, de komolyabb visszaesésről sem beszélhetünk. A gyorsjelentés közzétételével ugyanis témát veszíthettek az OTP iránt érdeklődő befektetők, a az adatsor beárazása után egyre inkább a külső tényezők dominálhatnak. Mindez egy szűk sávban tartja a bankrészvény árfolyamát, nagyjából 9000 és 9300 között ingadozik egy OTP részvény értéke. A hosszabb sávozásokból általában kitörés vagy letörés következik, a legfontosabb most az, hogy mindezt mi válthatja ki.

Uniós pénzek, hangulat, orosz-ukrán helyzet

Jelenlegi tudásunk alapján nagyjából a fenti 3 tényezőben bekövetkező változás indukálhatja az állóvíz felkavarását az OTP piacán. Az uniós pénzekről való megállapodás aláírása akár elemi erőt is kölcsönözhet a bankpapírnak, ennek további bizonytalansága viszont folyamatosan nyomás alatt tarthatja a részvényt. A nemzetközi hangulat sokszor jelentős hatást gyakorol az OTP-re, ezért az ebben érdekelteknek leginkább arra érdemes figyelniük, hogy a következő hetekben is folytatódik-e a nyáron megkezdett rally. Az orosz-ukrán helyzet szinte állóháborúvá vált, egy szempontot azonban nem szabad elfelejtenünk. Ez pedig az, hogy a menedzsment többször utalt rá, hogy eladhatják az orosz leánybankot jó ajánlat esetén – egy OTP számára kedvező tranzakció után is van esély az öt számjegyű árfolyamra.