Benne van a mostani árfolyamban a rendkívüli osztalék, kérdés mi lesz, ha nem lesz.

Márciusban nagy figyelmet kapott a hír, miszerint a második legnagyobb blue chip a várt osztaléktömegen felül rendkívüli osztalék kifizetését is tervezi a 2021-es üzleti év után. A Mol ugyanis a korábban prognosztizálható 100 forint körüli részvényenkénti osztalék helyett 300 forintot fizetne ki a befektetőknek, amelyben a múlt eredményei mellett a jövőre vonatkozó optimizmus is szerepet játszhat.

Jó hír, jókor

Emlékezhetünk, hogy az orosz-ukrán háború kitörése a Molra sem gyakorolt jó hatást eleinte, még akkor sem, ha a magyar olajmultinak nincs közvetett kitettsége a háború által sújtott térségben. Az általánosan rossz piaci hangulat ugyanis szinte minden nagyobb részvényt elért, így mélyre került a Mol árfolyama is. Idővel aztán már korrigált a piac, és inkább azokat az eszközöket büntették a befektetők, amelyeknek közvetlen negatív hatást jelent a háborús konfliktus.

A magas osztalék tükrözi a menedzsment optimizmusát

A Mol azonban a hatalmasra nyíló Ural Brent árrés miatt a finomításon keresztül jelentős többletbevételre tesz szert, a magas olajárak pedig az upstream szegmenst erősítik. Így bár vannak aggasztó tényezők (mint az újból meghosszabbított benzinárstop), a Mol menedzsmentje jogos optimizmussal javasolt 240 milliárd forint feletti osztalékkifizetést a közgyűlésnek, amelyet az el is fogadott. A piaci reakció sem maradt el, jól látható rallyba kezdett az olajvállalat árfolyama a bejelentést követően.

Fontosak a továbbiak

Amellett, hogy az extra osztaléknak rendkívül pozitív üzenete van, érdemes a gyakorlati megvalósulást is szem előtt tartani. Mol részvényeket utoljára július 18-án vehetünk a tőzsdén, ha még osztalékot szeretnénk kapni. Értelemszerűen ezután az osztalékszelvény mértékével csökken a részvény árfolyama, különben egy óriási arbitrázsra (kockázatmenetes haszon) lenne lehetőség. A mostani magas árfolyamban tehát még benne van az osztalék, és a közelgő megfeleltetés támaszt is jelenthet a Mol számára. A kulcskérdés azonban az, hogy mi következik ezután. Amennyiben az olajmulti árfolyama néhány héten vagy hónapon belül a szelvényvágás előtti szintre emelkedik, akkor rég nem látott piaci optimizmus lengheti körül a papírt. Negatív hír az lenne, ha a szelvényvágás egy esés kezdete lenne, ez esetben valószínűsíthető, hogy leginkább az osztalékrally spekulációja hajtotta a vételi erőt korábban.