10000 fölé ért az árfolyam a gyorsjelentés előtt.

Emlékezetes lesz ez a hét valószínűleg az OTP részvényesei számára. A legnagyobb hazai blue chip árfolyama ugyanis újra a 10000 forintos, lélektanilag is fontos szint fölé emelkedett, erre jó pár hónapot kellett várni. A befektetőket az uniós pénzekkel kapcsolatos remény mellett a bankcsoport pénteki gyorsjelentése is izgathatja.

Előtört az optimizmus

Az OTP árfolyamát jellemzően külső és belső tényezők is mozgatják, az utóbbi időszakban egyikből sem volt hiány. Nem érinti jól az OTP-t a kamatstop meghosszabbítása, és a kkv szektorra való kiterjesztése sem, ugyanakkor a belengetett bankadó mérséklés adhat okoz némi optimizmusra.  Emellett két országspecifikus szempont is az OTP erősödését támogathatta. Egyrészt az uniós pénzekről való megállapodásra egyre nagyobb esélyt láthatnak a piacok, ami fontos a makrogazdasági folyamatokra érzékenyen bankszektor megítélése szempontjából.

Javulhatott az országspecifikus megítélés, ez az OTP-nek sem mindegy

Másrészt nagyot javult Magyarország kockázati megítélése is, a forint árfolyamának jelentős erősödése erre a legjobb bizonyíték. Márpedig elsősorban az OTP árfolyama szokta leképezni az értéktőzsdén a piacok hozzáállását az országhoz. A nemzetközi piaci hangulat továbbra is ingadozónak mondható, ugyanakkor a dollár gyengülése jót tehet a közép-kelet-európai piacoknak. Az orosz-ukrán háború továbbra is zajlik, azonban a fegyveres konfliktus körüli feszültség és az eszkaláció lehetősége némileg gyengülhetett, legalábbis erre következtethetünk a piaci folyamatokból. Az azonban biztos, hogy a mindkét országban jelenlévő OTP számára továbbra is kiemelt fontosságú a háború mielőbbi lezárása.

Jön a gyorsjelentés

Péntek hajnalban teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését az OTP, amelyet mindig kiemelt várakozások előznek meg. A befektetők elsősorban arra lehetnek kíváncsiak, hogy a különadók, a kamatstop és az orosz-ukrán háború tükrében mennyire sikerült eredményesen működnie a bankcsoportnak, illetve milyen kilátásokkal számol a menedzsment a jövőre nézve. A legizgalmasabb persze most is az lehet, hogy a befektetői várakozásokhoz mérten milyen számokat sikerül produkálnia az OTP-nek.