Az orosz-ukrán háború hatásairól és a részvényárfolyamról tett megjegyzéseket érdemes értelmezni.

Pénteken, nem sokkal a magyar tőzsde zárása előtt vett részt kerekasztal-beszélgetésen Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az MCC Feszten. A beszélgetés során több érdekes részlet is elhangzott a magyar bankszektorról, a magyar bankok előnyeiről, valamint a fintech jelentette kihívásokról is. Az OTP részvényeseinek azonban az lehet érdekes, amit Csányi az árfolyamról és a nagybank teljesítményéről mondott.

Orosz-ukrán háborúról

Az OTP idén látott zuhanásának alapvető oka az Oroszország és Ukrajna között zajló háború. Amellett ugyanis, hogy a fegyveres konfliktus szinte minden nagyobb részvény árfolyamában éreztette hatását, az OTP-nek mindkét országban van közvetlen kitettsége, leánybankja. A befektetők így értelemszerűen kíváncsiak, hogy közvetlenül milyen hatása van a háborúnak a leánybankokon keresztül az OTP tőkeerejére, eredménytermelő képességére.

Kiemelten figyelhetnek a befektetők a háború OTP-re gyakorolt hatására (www.shutterstock.com)

Bár az augusztus 11-én esedékes gyorsjelentés miatt Csányi nem mondhatott számokat, néhány fontos részlet elhangzott. A bankvezér jelezte, hogy a leánybankok működése stabil, és bár érezhető az eredményben a háború, az újjáépítés során gyorsan visszaszerzi az OTP, amit most elvesztett. A befektetők számára ebből igen fontos lehet, hogy vélhetően nem kell kiábrándító számokra készülni az orosz és ukrán operáció tekintetében sem, valamint a menedzsment is időlegesnek tekinti a veszteségeket. Mindez akár növelheti az optimizmust némileg a közelgő gyorsjelentés kapcsán.

Részvényárfolyamról

Tekintve, hogy a hazai lakosság számára az OTP részvényei a legkedveltebbek, és most, a korábbiaknál alacsonyabb árszinteken sokan bevásároltak, várható volt kérdés a beszélgetésen a részvényárfolyamról. Csányi Sándor azonban kérdés nélkül is beleiktatta mondanivalójába a véleményét az OTP részvény árfolyamáról. Ez azt mutathatja, hogy az OTP vezére mindenképpen üzenni akart a kisbefektetőknek, még akkor is, ha nem kérdeznek tőle direktben a témában.

Optimista Csányi az OTP árfolyamát illetően (www.shutterstock.com)

Az üzenet pedig a kitartásra buzdítás volt, mondván, lesz még 20 ezer forint környékén az OTP. A kérdés nélkül jött, meglehetősen határozott kijelentés felkeltheti a piaci szereplők, és a megcélzott kisbefektetők figyelmét is. Csányi ugyanis nemcsak szavakban, hanem részvényvásárlásokkal is hitet tett az OTP részvény mellett még tavasszal. Természetesen semmi nem garantálja, hogy hamar teljesül is az elnök-vezérigazgató jóslata, a múltbéli hasonló kijelentésekhez hasonlóan most is figyelemmel lehetnek a befektetők az elhangzott jelzésre.

Címlapkép forrása: Shutterstock

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/mnb-ertekpapirok-marcius-otp-reszveny-tozsde-kotveny-befektetesi-alap-megtakaritas.751978.html