2024 június 17

XBond kötvénypiac: több, mint ezermilliárd forint

A közlemény szerint hétfőn kezdődött meg a kereskedés a Futureal Holding 1100 darab, egyenként 50 millió forint névértékű zöld kötvényével. A fix kamatozású kötvény futamideje 10 év, a kötvény kupon mértéke 4 százalék, a hozama pedig 3,46 százalék.

Felidézték, hogy a Növekedési kötvényprogramban (Nkp) márciusban kibocsátott Futureal zöld kötvények iránt kimagasló volt a piaci érdeklődés: a vállalat 50 milliárd forint névértéken meghirdetett kötvénycsomagjára 57,75 milliárd forint árfolyamértékű ajánlat érkezett be. Végül a társaság összességében 55 milliárd forint névértékű kötvényt értékesített, amely az Nkp egyik legnagyobb volumenű kibocsátását – ismertette a távirati iroda.

A BÉT Xbond ötvenedik kibocsátója, a Futureal Holding a közép-európai ingatlanpiac egyik meghatározó szereplője.
Befektetési portfóliójában városrehabilitációs projektek, kereskedelmi ingatlanbefektetések, illetve irodai, ipari és
logisztikai beruházások egyaránt megtalálhatók. A több mint 500 embert foglalkoztató Futureal Holding fennállása óta több mint 180 projekt kivitelezésében vett részt mintegy 5 milliárd eurósértékben – írták a közleményben.

A BÉT 2019-ben indította el a BÉT Xbond alternatív kereskedési platformját, amely a nyilvános kötvénykibocsátást választó vállalatok számára könnyített feltételek mellett biztosít kereskedési felületet. A kibocsátók között elsősorban magyarországi nagyvállalatok találhatók, de a középvállalati szektor is képviselteti magát. A platform a Növekedési kötvényprogramban kibocsátott kötvények tőzsdei kereskedésbe való bevezetésére szolgál. A társaságok ezzel a lehetőséggel élve többek között új beruházásokat és fejlesztéseket valósíthatnak meg, tovább
diverzifikálhatják forrásbevonási lehetőségeiket, illetv kihasználhatják a nyilvános tőkepiaci működésből fakadó előnyöket – olvasható a BÉT közleményében. (Fotó – Profitline)