2024 július 25

Ez történik ma a magyar tőzsdén

OTP

A magyar bank hihetetlen erőre kapott. Az OTP újra belépett a 10000 forint feletti árfolyamra és folyamatosan ott tud maradni. A forgalmat tekintve nagyobb kiugrás nem érzékelhető, de láthatóan keresik a bank papírjait a befektetők még külföldről is. A moratórium okozta eladási pánikból kijött a részvény és érdekes kérdés, hogy hova folytatja az útját innen. Technikai szempontból döntő napok következnek. Amennyiben el tudja érni a 10500 forintos árat, akkor a következő visszacsatolás már nem lesz olyan mélyen, mint az előző, azonban ha hamarabb fodrul, akkor visszatérhet akár 9000 alá is.

OTP lehetőségek elemzése

Richter

Érdekessége, hogy a magyar piacra képzett BUX ETF súlyozásban nem egyezik meg a BUX index súlyozásával. Míg az indexben kissé aránytalan az eloszlás az OTP javára addig az ETF-ben a három nagy papír közel van egymáshoz. A legnagyobb súlyt itt a Richter kapja, feltehetően a koronavírust követő átsúlyozások miatt. A kibocsátók ilyenkor a biztonságos cégeket helyezik előtérbe. Eddig nincs meglepő, hisz a cél a nagyobb hozam és biztonság elérése, de valahogy az ETF egyre elmarad az index teljesítményétől. Az alábbi ábrán a világos zöld vonal jelzi az indexet, míg a gyertyák az ETF-et.

Ezen megfigyelést félretéve a papír értéke ma erősödni tudott kis mértékben, de leginkább a nullához közeli elmozdulással, így 6552 forinton jegyzik.

Az ETF súlyozásán látható, hogy vannak készpénzben is összegek.

MOL

A MOL továbbra is követi az iparági trendeket. A múltheti mélyponthoz már nem közelít vissza, de nem is tud erősödni. Árfolyama 1673 forinton van. Az olaj és energia szektor világszerte az egyik leggyengébb szegmens 2020-ban. Nem csak a koronavírus okozta kereslet csökkenés, de megújuló energiák előretörése is gyengíti a piacokat. A meglepő, hogy az elmúlt hét mélypontja óta folyamatosan felülteljesíti az osztrák jegyzésű OMV-t.

BUMIX

A kis és közép papírok részvényeit gyűjtó index a mai napon nagyobb mozgásoktól mentes volt és elmozdulása szintén nullához redukál. Az index legnagyobb forgalmát a Masterplast adta, míg a legnagyobb nyertes a CIG Pannonia volt. A legnagyobb vesztes az Appeninn.