2024 július 25

BörzeZárás 2023 május 23. Lejtmenetben a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 71,99 pontos, 0,15 százalékos csökkenéssel, 46 490,46 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 6,2 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest. Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek elmondta: átlagos forgalom mellett hektikus napon van túl a magyar piac. A kereskedés hangulatát egyrészt az határozta meg, hogy az amerikai adósságplafon kérdésében még mindig nincs egyezség. Mindez pedig globálisan nyugtalanítja a befektetőket, emiatt az amerikai és az európai kereskedésben is csökkenés látható – mondta. Hazai piacbefolyásoló esemény volt a jegybank keddi kamatmeghatározó ülése, amelyen irányadókamat-változtatás történt, ami hozott egy kis piaci volatilitást. Irányt nem adott, viszont óvatosságra intette a befektetőket és gyors pozíció változtatás látszott minden eszközön. Devizákon és részvényeken is – fejtette ki az elemző.

Jegybanki alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden nem változtatott a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjén, ugyanakkor tovább szűkítette a kamatfolyosót, amelynek felső széle 100 bázisponttal, 19,5 százalékra csökkent. A testület bejelentette azt is, hogy az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében a korábbiaknál 100 bázisponttal alacsonyabb kamatszint alkalmazását tartja indokoltnak. Ez azt jelenti, hogy az irányadónak tartott kamatszint a jelenlegi 18 százalékról 17 százalékra csökkenhet. Sághy Balázs kitért arra is, hogy sajtóhírek szerint az OTP Bank fontolgatja a romániai leányvállalatának értékesítését. Mert nem tudott elég nagyra nőni, ezért az OTP vezetése keresi a kiszállási lehetőségeket a román piacról – fogalmazott az elemző. Enyhe negatív hírnek nevezte a Mol esetében a pakisztáni olajmezőn történt támadást. A ugyan „egy kicsit nyugtalanító”, de a termelést nem befolyásolta, Mol alkalmazottak nem sérültek meg.

Sághy Balázs úgy vélte, ezek az apróbb, de negatív hírek is befolyásolhatták a részvények árfolyamát, hiszen a Mol 0,86 százalékkal, az OTP pedig 0,27 százalékkal csökkent. Egyúttal jelezte, hogy a Richter viszont számottevő – 0,61 százalékos – pluszban tudott zárni. Az elemző szerint ez annak a bejelentésnek köszönhető, hogy a Richter értékesítheti Brazíliában a Grünenthal gyógyszergyártó nőgyógyászati készítményeit, erről a felek aláírták a megállapodást.

Részvényárfolyamok

A Mol 24 forinttal, 0,86 százalékkal 2778 forintra csökkent, 776,6 millió forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 30 forinttal, 0,27 százalékkal 11 150 forintra esett, forgalmuk 2,7 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 2,5 forinttal, 0,59 százalékkal 429 forintra erősödött, forgalma 392,1 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 0,61 százalékkal 8200 forintra nőtt, a részvények forgalma 2,2 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3328,96 ponton zárt kedden, ez 5,31 pontos, 0,16 százalékos csökkenés a hétfői záráshoz viszonyítva.